IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши на Total да придобие две газови електроцентрали във Франция

Когато сделката бъде завършена, енергийният гигант ще разполага с около 1,6 GW общ капацитет на газова мощност във Франция и Белгия

13:21 | 17.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри придобиването на две френски газови електроцентрали с комбиниран цикъл, които в момента са притежание на американската компания за частни капиталови инвестиции KKR-Energas, от енергийния гигант Total, предава Enerdata.

Двете централи имат обща комбинирана мощност от 825 MW като KKR-Energas се сдобива с тях след сделка с германската компания Verbund през 2014 г за сумата от 150 млн. евро. Двата актива имаха значителни трудности през последните години, а маржовете им бяха притиснати от ниските цени на електроенергията и поскъпването на природния газ. 

Verbund е планирала да затвори двете централи, като в крайна сметка ги продава на KKR-Energas.

С придобиването на централите френския енергиен гигант Total продължава плана си за диверсификация на своя бизнес и интегриране на дейността си към газоразпределителната и електрическа верига от производството до маркетинга.

След като сделката бъде окончателно приключена, Total ще разполага с около 1,6GW капацитет на газова мощност на територията на Франция и Белгия, благодарение на дела си в Direct Energie, който е в размер на 73%.

През изминалата седмица стана ясно, че френската компания възнамерява да разшири своето енергийно портфолио като инвестира в развитието на енергията от възобновяеми източници в страните от Южна Америка.

Това се случва в момент, в който Total взе решение да се изтегли от Иран, след като САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на всички компании, които продължават да имат бизнес отношение със страната.

Компанията е един от водещите участници в консорциума за разработване на най-голямото газово находище в света с дял от 50,1 на сто. Още 30% са собственост на CNPC, а 19,9% - на иранската Petropars.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още