IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гинка Върбакова напуска соларния бизнес, за да спаси сделката с ЧЕЗ

Дружествата, които е напуснала Върбакова са „Диана Хънт“ ЕООД, „Риал Стейтс“ ЕООД, „Улер 2009“ ЕООД, „Евро Бетон“ ЕООД и „Еко-Строй Инженеринг“ ЕООД

12:36 | 17.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Гинка Върбакова, Снимка: Investor.bg</em></p>

Гинка Върбакова, Снимка: Investor.bg

Собственикът на дружеството „Инерком България“ Гинка Върбакова напуска компаниите, които се занимават с добив на електроенергия чрез фотоволтаични централи. Тази информация беше отразена в Търговския регистър в края на миналата седмица.

Дружествата, които е напуснала Върбакова, са „Диана Хънт“ ЕООД, „Еко-Строй Инженеринг“ ЕООД, „Улер 2009“ ЕООД, „Евро Бетон“ ЕООД и „Риал Стейтс“ ЕООД.

Предполага се, че целта на това действие е да се спаси сделката за покупката на българския бизнес на чешката енергийна компания. 

Подписаният през февруари предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ предизвика остра реакция от страна на политическите среди, като няколко месеца след това Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката след образувано производство, установявайки, че има „хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електроенергия от фотоволтаични централи“.

Върбакова е предприела стратегическо прегрупиране на своите активи, заради които КЗК забрани осъществяването на сделката.

Основен фактор в случая играят шестте фотоволтаични централи, които са собственост на пет дружества от групата „Инерком“. Антимонополният орган твърди, че тези активи плюс двете слънчеви централи на ЧЕЗ в комбинация с електроразпределителната мрежа на търговеца на електричество „Инерком“ ще може да злоупотребява с цените на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 24 rate down comment 1
DarkStar
преди 5 години
много услужливо редакторите на инвестора не пуснаха новина в сайта си за ТЕЦ Варна и Ахмет Доган, която да може да се коментира отдолу ... дори в линка към БГ Онеър споменаха информацията толкова постно, че всички подробности пак от Бивол и Капитал трябва да ги научаваме.. в този ред на мисли... и тук редакторите се продадохте.... ще цензурирате ли сега а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
realista
преди 5 години
Правилно е да се напише "напуснала".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Ако иска да спаси ЧЕЗ, ще трябва да напусне Пазарджик. В общинския съвет в Пазарджик действа групировката "Тигри за освобождение на Тамил" - въоръжена сепаратистка организация, която се бори за прекъсване на електрозахранването на града и отцепването му от централната енергийна система. Считат, че светлината, която идва нощем от Пловдив, е достатъчна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още