IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в най-големите икономики отбелязват невиждан от десетилетие ръст

От JPMorgan Chase & Co. отчитат ръст на заплатите в развитите икономики от 2,5% през второто тримесечие

08:24 | 18.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Служителите в най-богатите държави в света отчитат най-големия ръст на заплатите си от десетилетие насам, което отдалечава пазара на труда от състоянието, причинило редица трудности на банкерите от централните банки.

След като свиващата се безработица в САЩ, Япония и еврозоната принуди компаниите да увеличат заплатите, за да могат да запазят и привлекат нов персонал, от JPMorgan Chase & Co. отчитат ръст на заплатите в развитите икономики от 2,5% през второто тримесечие на годишна база. Това е най-големият скок от световната икономическа криза от 2009 г. насам. От банката също така прогнозират, че увеличението на заплатите ще се ускори до 3% през следващата година.

На този фон по-дебелите портфейли на потребителите би трябвало да стимулират растежа на световната икономика, която вече се радва на най-значителния си подем от 2011 г. насам, посочва Bloomberg. В същото време редица централни банки, включително Федералният резерв, продължават да затягат паричните си политики, преди да започне да се усеща ефектът на инфлацията.

„Това е добре: ставате по-уверени в устойчивостта на разширяването си, ставата по-уверени, че ще накарате инфлацията да тръгне нагоре“, посочва Брус Касман, главен икономист към JPMorgan в Ню Йорк. По думите му „това е сигнал, че нормализираме икономическите цикли“.

Ако успее да се запази, ускорението на заплащането ще реши дебата за това дали историческата връзка между затягането на пазара на труда и увеличаващите се заплати е била прекъсната, докато безработицата в развитите икономики се е понижила до най-ниската си стойност от 80-е години насам по данни на JPMorgan.

Средното почасово възнаграждение за американските работници е нараснало с 2,9% на годишна база през август. Това е най-големият скок от средата на 2009 г.

Според Карл Рикардона от Bloomberg Economics в САЩ скорошните увеличения изглеждат устойчиви, тъй като броят на заетите на позиция, неотговаряща на тяхната квалификация, е намаляла драстично.

В Япония паричните приходи са нараснали с 1,5% през юли на годишна база и с 3,3% през юни. И тук компаниите усещат промените. От Toyota Motor Corp. - най-големия производител в страната, посочиха през март, че повишението в заплащането тази година е над 3-процентното увеличение от 2017 г. и 2,4-те процента през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Лоша работа, суровините ще поскъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още