IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли трусовете на нововъзникващите пазари да заразят целия свят?

Ситуацията може да се изостри от протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп

15:39 | 17.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От Аржентина до Турция, а неотдавна и Бразилия, страните с нововъзникващи пазари преживяват силни финансови трусове, които, според анализаторите, биха могли да пощадят останалата част от световната икономика . . ., стига Китай да се държи здраво на крака, пише агенция Франс прес в свой анализ, цитиран от БТА.

Неблагополучното развитие на нещата в страните с нововъзникващи пазарни икономики досега следва един повече или по-малко класически сценарий: САЩ вдигат лихвите, а страните, които са натрупали големи дългове в долари, страдат от това. Инвеститорите се оттеглят, за да вложат средствата си в долари, които отново са станали привлекателни. А валутите на страните с нововъзникващи пазарни икономики тръгват надолу.

В четвъртък, 13 септември, бразилският реал плътно доближи историческия си минимум спрямо долар, а аржентинското песо продължи да поевтинява. Турската лира, която напоследък се представя твърде зле, за кратко тръгна нагоре благодарение на масираното повишение на лихвите на централната банка.

Този път обаче има вероятност един нов елемент да изостри ситуацията: "несигурността, свързана с президента на САЩ" Доналд Тръмп и протекционистката му политика, признава Жером Марсили, главен икономист на застрахователното дружество Coface, отговаряйки на журналистически въпрос в ефира на BFM Business.

Сегашният обитател на Белия дом би могъл "да запали фитила на барутното буре", ако наложи нови мита върху китайския внос, след като те вече действат за стоки на стойност 50 милиарда долара.

Има риск от "удар", предупреждава Лагард

В интервю, публикувано в сряда във в. Financial Times, управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че "несигурността и липсата на доверие, които вече бяха породени от заплахите срещу търговията, още преди да се конкретизират", са сериозна заплаха за нововъзникващите пазари.

Евентуално ново вдигане на митата би имало "измеримо отражение върху растежа на Китай, а това "би означавало допълнителен удар при вече създалата се обстановка, при която няма "заразяване", но пък има уязвимост".

В петък Китай публикува статистически данни, които не са особено окуражителни, сочещи забележимо задъхване на инвестициите в инфраструктурни обекти. Освен това през последните три последователни месеца продажбите на коли намаляват във втората по големина икономика в света.

Засега "Азия се държи като цяло много добре", коментира Жулиен-Пиер Нуен, директор по икономическите изследвания на Lazard Frеres Gestion.

"Ако имахме по-забележимо забавяне на растежа в Китай, нещата щяха много повече да се усложнят за азиатския пазар, а следователно и за зоната на страните с нововъзникваща пазарна икономика като цяло", предупреди Нуен, припомняйки все пак, че досега Пекин "винаги е бил в състояние" да съживи активността си.

Гуан Циню, президент на Reality Institute of Advanced Finance, също е на мнение, че "способността на Китай да устои (на трусовете от нововъзникващите пазари) е относително силна, а валутните ни резерви са относително големи. Освен това Китай започна от 2016 година процес на ликвидиране на дълговете, така че вероятността от парична криза е слаба".

Отделни случаи

Увереността на китайските власти обяснява, може би, защо редица икономисти засега не виждат вероятност проблемите на нововъзникващите пазарни икономики да се разпрострат из цялата световна икономика, 10 години след фалита на Lehman Brothers.

"Не предвиждаме значителна криза на нововъзникващите пазари", заяви пред АФП Джойдийп Мукхерджи, анализатор от рейтинговата агенция S&P Global.

"Със сигурност ще има проблеми в страните, които имат голям дефицит по текущата сметка, което означава, че те вземат пари назаем от чужбина, само че всичките нововъзникващи пазарни икономики не са уязвими в еднаква степен".

Анализаторите на Capital Economics разделят страните с нововъзникваща пазарна икономика на три групи.

В първата група влизат страните с огромен дефицит и следователно, които живеят на кредит от останалата част на света: Турция, Аржентина, Република Южна Африка, Колумбия, Индия и Индонезия. Техните национални валути изглежда са най-уязвимите.

Следваща група обхваща Китай и азиатските страни, както Перу и Чили, с "по-здравословни" баланси по текущата сметка според Capital Economics.

Най-сетне в третата група на най-големите отклонения влизат икономиките, изправени пред "специфични политически проблематики". Това са Русия, която е притисната силно от западните санкции, свързани с украинската криза; Бразилия, която пък се готви за президентски избори през октомври, а резултатите от тях са твърде несигурни; и най-сетне Мексико, която е в разгара на предоговарянето на търговското споразумение с Вашингтон. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 33 rate down comment 0
dakl
преди 5 години
Категорично не! Новата криза ще започне , както и предишните от САЩ или ЕС /Италия/ и причината ще е необслужваните огромни дългове.Според доказали обективността си експерти кризата ще свали минимум с 40% фондовите пазари, но това е далеч по добре от започването на Трета световна война, чрез която някои се надяват да запазят сегашното си лидерство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 42 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Развиващите пазари нямат нищо общо с предстоящи дългови кризи. Смешно е наистина как ставаме свидетели на един и същи филм, когато при рецесия вместо изчистване на неликвидните аквити виждаме по-ниски лихви, печатане на нови пари и всевъзможни кредитни стимули, които замаскират проблемите и водят до нови още по-големи балони. И винаги някой друг е виновен това - дали ще са промените в климата и прекалената алчност или расизма и ксенофобията, морските течения и каквото и друго се сетите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Могат ли трусовете на нововъзникващите пазари да заразят целия свят? Ъмчи да!Руснаците доказаха, че украинците са звалили Боинг-а. Запада ся трябва да надене още по-по-дебелите очи за тоя колабиращ пазар:https://***.youtube.com/watch?v=hmyfAyQ85XwА ако няма нови вливания от донори, чака ФАЛИТА на вратата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Не трябва да задавате такива въпроси,точно това се получава на практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още