IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Altaba ще плати 47 млн. долара съдебни разходи за пробива в Yahoo през 2014 г.

Компанията е съдена за бавното обявяване на информацията за кибератаката

15:53 | 17.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Altaba, преди известна като Yahoo!, обяви, че очаква да даде общо 47 млн. долара за съдебни разходи за уреждане на трите дела, свързани с факта, че не е обявила навреме информацията за кибератаката срещу фирмата през 2014 г., предава Ройтерс.

Екипът на Yahoo, отговарящ за информационната сигурност, е разбрал само няколко дни след пробива през декември 2014 г., че руски хакери са откраднали огромен обем от данни. В това число влизат имейл адреси, криптирани пароли и тайни въпроси за сигурност, посочи американски регулатор.

Освен това Altaba обяви обратно изкупуване на акции на стойност 5,75 млрд. долара, като ще използва средствата от продажбата на Yahoo Japan на SoftBank Group – сделка, която беше финализирана на 14 септември.

Припомняме, че канадски хакер, който беше обвинен в оказване на помощ на руски агенти в разбиването на имейлите на потребителите на Yahoo през 2014 г., получи петгодишна присъда за лишаване от свобода. Наказанието му включва и плащането на глоба в размер на 250 хил. долара.

Карим Баратов, както е името на нарушителя, призна вината си още през ноември 2017 г. Той беше арестуван в Канада през същата година, по искане на американски прокурори, занимаващи се с разследването на пробива в сигурността.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още