IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция планира помощ за банките, застрашени от лоши кредити

Турската лира поевтинява в понеделник с над 2% спрямо долара

16:01 | 17.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турското правителство подготвя мерки в помощ на банките, които са застрашени от натрупване на лош дълг след обезценяването на лирата и увеличаващите се лихвени проценти. Това съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Планът цели смекчаване на нуждата от капиталови инжекции и ще включва предложение за отделяне на необслужваните кредити, които ще бъдат пренасочвани към отделна държавна структура, заявиха още източниците. Според един от тях мерките по всяка вероятност ще бъдат обявени в четвъртък.

След новината цената на акциите на турските банки тръгнаха нагоре. Кредиторите в страната изпитват трудности да се справят с натрупването на задължения, след като лирата загуби около 40% от стойността си спрямо долара от началото на годината. Тя е втората най-зле представяща се след аржентинското песо, като в същото време създава проблеми за изплащането на дългове в чуждестранна валута. Само енергийният сектор дължи 51 млрд. долара на банките в страната.

„Създаването на т. нар. лоша банка, която да абсорбира всички дългове, които стават необслужвани, може да намали риска, свързан с турския банков сектор”, посочва Джулиан Ример, трейдър към Investec Bank Plc in London. Въпреки това според него липсата на прозрачност ще продължи да бъде притеснение за инвеститорите и няма да може да се избегне понижение на турската кредитоспособност.

Новите мерки са били обсъждани по време на поредица срещи между банкови мениджъри и високопоставени държавни представители миналата седмица. В четвъртък финансовият министър Берат Албайрак се очаква да обяви средносрочна икономическа програма с фискални и макроикономически цели за следващите три години. По всяка вероятност готвената помощ за банките също ще бъде представена тогава.

Около половината от общите пасиви на турските нефинансови компании в размер на 331 млрд. долара към края на юни са към банки, базирани в страната, по данни на централнаат банка. Тази сума е близо двойно по-голяма спрямо 2008 г.

„Ще бъдат предприети мерки по отношение на ликвидността на банките“, посочи Албайрак, цитиран от в. Dunya.

Миналата седмица Турската централна банка увеличи повече от очакваното основните лихвени проценти до 24%, въпреки че валутата продължава да се търгува под стойността си от юли.

Малко преди 15:20 ч. българско време валутата се търгува за 6,3055 лири за долар, поевтинявайки с над 2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
Сега не е важно да се обсъжда как се осъществява необходимата защита от щети.Сега проблемът е, че обществеността не осъзнава потребността от тази жизнена необходимост - Централна банка със защита от щети.Възможностите са: Първа: С Централна банка без защита от щети щетите се увеличават.Втора: С Централна банка със защита от щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
В момента цените на стоките са преизчислени при 9 лири за долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Тая защита да печатим, за да покрием лошите кредити само на брадчедите на президента не е ли достатъчна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 5 години
При запазването на неправилността Турската централна банка работи без защита от щети всякаква помощ за банки само може временно да отложи съответен банкрут на банка, ала за сметка на завишени бъдещи щети.Спасението на банките е възможно само при Централна банка със защита от щети.До 2 часа след като Турската централна банка работи със защита от щети, кризата с турската лира ще е прекратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още