IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович официално влиза в битката за председателския стол на ЕК

Словашкият дипломат ще се бори и за лидерската позиция в Партията на европейските социалисти

16:50 | 17.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович официално обяви в понеделник кандидатурата си за следващ председател на институцията, заменяйки досегашния ръководител Жан-Клод Юнкер, предава Euractiv.

Шефчович ще участва и в надпреварата за лидерската позиция в Партията на европейските социалисти (ПЕС) като окончателното решение за нов председател ще бъде взето по време на партийното заседание в Лисабон на 7-8 декември. 

Словашкият дипломат, който ръководи енергийната политика на Европейския съюз (ЕС), обяви, че възнамерява да се кандидатира за председателския пост на ЕК по време на изборите за нов Европейски парламент.

Шефчович отбеляза, че в ЕС витае чувство на неравенство заради неравномерно разпределените обществени ползи от глобализацията и заради разширяващата се пропаст между бедни и богати.

Той е завършил Московския държавен институт и е работил като дипломат в Зимбабве и Канада, както и като посланик в Израел.

През 2010 г. Шефчович е назначен за заместник-председател на ЕК, като запазва тази длъжност и до днес.

Германският евродепутат Манфред Вебер пък е спряган за основен избор на Европейската народна партия за председател на ЕК.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още