IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят мита от 10% върху китайските вносни стоки за 200 млрд. долара

Според източници най-рано в понеделник американската администрация ще обяви въвеждането на налозите

17:16 | 17.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще обяви най-рано в понеделник, че митата върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара ще бъдат в размер на 10%. Това съобщават трима източници, запознати с решението, пред Bloomberg. По-рано от Пекин вече обещаха да отговорят реципрочно на действията на Вашингтон.

Процентът е по-малко от половината на 25-те процента, които администрацията първоначално искаше да наложи. Въпреки това американските потребители може съвсем скоро да усетят тежестта на налозите върху себе си, тъй като с новия кръг мита, обложените китайски вносни стоки стават на стойност 250 млрд. долара или приблизително половината от китайския внос в САЩ през миналата година.

Американският президент Доналд Тръмп продължава с плановете си да накаже Китай за несправедливите по думите му търговски практики на страната, въпреки че по-рано миналата седмица Вашингтон предложи на Пекин подновяване на търговските преговори до края на месеца.

Действията на Вашингтон обаче могат да застрашат диалога, тъй като китайските власти сигнализираха, че ще откажат да се срещнат с американския финансов министър Стивън Манучин, ако бъдат наложени нови мита.

Американският бизнес също реагира остро на налозите с аргумента, че заради тях може да се стигне до увеличаване на цените на дребно.

От своя страна Доналд Тръмп заяви в понеделник, че митата са подсилили позициите на САЩ в преговорите, а увеличението на цените за крайния потребител са пренебрежимо малки и предупреди за нови налози.

От юли насам американската администрация е въвела мита от 25% върху китайски вносни стоки за 50 млрд. долара, на което от Пекин отговориха реципрочно. Китайските власти посочиха, че ще отговорят на следващия кръг налози с мита върху американски внос за 60 млрд. долара, вариращ от втечнен природен газ до самолетни части.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви, че Тръмп има готовност да проведе двустранна среща с китайския си колега Си Дзинпин, за да изглади търговското напрежение. Това може да се случи по време на Общото събрание на ООН по-късно този месец или на срещата на Г-20 в Аржентина през ноември.

Според икономисти на UBS Group AG дори и мита от 10% ще забавят американската икономика през четвъртото тримесечие с достатъчно, за да спрат Федералния резерв от увеличаване на лихвените проценти отново през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
martin.zanaqtchiiski
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл са ТОП инвестиционен посредник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 5 години
Чрез въвеждане на мита, сега САЩ и Китай правят опити да се спасят от нарастващи щети.Все още САЩ и Китай не зачитат, че същественият причинител за понасяните щети е работата на техните Централни банки без защита от щети. Възможностите са: Първа: С Централна банка без защита от щети щетите се увеличават.Втора: С Централна банка със защита от щети е прекратен водещият причинител за сегашни щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още