IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Европа останаха под натиск заради търговското напрежение

Най-добре се представиха компаниите от сектора за търговия на дребно

18:51 | 17.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха първата си сесия за седмицата без ясна посока, след като подновените страхове около засилващата се търговска война между САЩ и Китай ограничиха ръстовете в региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се повиши с минималните 0,1%, а повечето сектори не можаха да завършат в единна посока. Повечето пазари в региона приключиха сесията под натиск.

В Лондон британският индекс FTSE отписа 0,06% от стойността си, а френският САС – 0,03%. Най-голям спад обаче отчете германският бенчмарк DAX 0,18%.

Търговците на дребно в Европа бяха сред лидерите в sesiqta днес, поскъпвайки с 1% на фона на редица нови финансови отчети.

Шведската компания H&M поведе сектора и се издигна до върха на европейския бенчмарк, след като представи по-добра от очакванията печалба за третото тримесечие. Вторият по големина моден търговец на дребно в света заяви, че усилията му да се конкурира с онлайн търговците и бюджетните марки започват да се отплащат. Цената на книжата му скочи с 14,75% след новината.

На корпоративния фронт акциите на компанията за подбор на персонал Hays се сринаха, след като HSBC понижи препоръката си на „hold” от „buy”. Банката заяви, че Hays “трябва да се справи по-добре“, за да оправдае по-висока оценка. Книжата на компанията отписаха 2,469% от стойността си.

В същото време британската GVC Holdings също се търгуваха с понижения, след като Barclays коригира надолу целевата си цена за акциите ѝ. Цената им се свлече с 3,783% след новината.

На Wall Street също цари мрачно настроение след засилените опасения около търговския спор между двете най-големи икономики в света.

Фокусът на пазарите до голяма степен следва развитията в глобалната търговия, doкато администрацията на американския президент подготвя нов кръг от мита върху китайски внос за 200 млрд. долара, които се очаква да бъдат наложени още днес.

Очаква се митата да бъдат в размер на 10%, което е доста под 25-те процента, които Белият дом първоначално обмисляше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
martin.zanaqtchiiski
преди 5 години
Алтернатива Файненшъл са един път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още