IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон удари Китай с нови мита върху стоки за 200 млрд. долара*

Засега ставките възлизат на 10%, но до края на годината ще се увеличат до 25%, а Пекин обяви, че ще отговори с реципрочни мерки

08:27 | 18.09.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп ексалира търговската война с Пекин, налагайки официално 10-процентни мита върху китайски внос за 200 млрд. долара. Ходът бе наречен от високопоставен китайски регулатор "отровен" за атмосферата на преговорите, съобщава Ройтерс.

Тръмп предупреди още, че ако Китай предприеме реципрочни действия срещу американски фермери или индустрии, „незабавно ще се насочим към фаза три, която представлява мита върху допълнителен внос за близо 267 млрд. долара“.

Китай преразглежда плановете си за изпращане на делегация във Вашингтон за нови преговори след решението на САЩ, съобщи South China Morning Post във вторник, позовавайки се на държавен източник в Пекин. Това засилва риска за продължителна търговска битка между най-големите икономики в света, която може да удари глобалния растеж.

Американските търговски действия срещу Китай няма да проработят, тъй като Китай разполага с достатъчно инструменти по фискалната и парична политика, за да се справи с влиянието, заяви високопоставен представител на китайския орган за облигационните пазари.

Президентът Тръмп е бизнесмен с тежки удари, който се опитва да наложи натиск върху Китай, за да измъкне отстъпки от преговорите с нас. Мисля, че тази тактика няма да проработи с Китай“, заяви Фан Синхай, вицепрезидент на китайския регулатор за ценни книжа.

Събирането на мита върху дългоочаквания списък ще започне от 24 септември, но ставката ще се увеличи до 25% до края на 2018 г., което ще даде на американските компании известно време да адаптират веригите си на доставки към други страни.

Засега САЩ са наложили мита върху китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, за да притиснат Пекин да направи сериозни промени в политиките си по търговията си, технологичния трансфер и субсидиите за високотехнологичните субсидии.

Вицепрезидентът Лиу Хъ проведе днес сутринта среща в Пекин, за да се обсъди отговорът на правителството, твърди Bloomberg News, позовавайки се на високопоставен източник.

По-късно Китай обяви, че няма друг избор освен да отговори на новите мита от САЩ, рискувайки да понесе нов удар от страна на Тръмп.

"За да защитим легитимните си права и интереси и реда в международната свободн търговия, Китай няма друг избор освен да отговори реципрочно", заяви министерството на търговията в кратко изказване, без да уточнява какви действия ще предприеме.

"САЩ настояват митата да бъдат увеличени, да внесат нова несигурност в двустранните търговски преговори. Китай се надява, че САЩ ще видят негативните последици от действията си и ще вземат убедителни мерки, за да коригират поведението си навреме", допълниха от министерството.

Китай обеща да отговори с реципрочни на щатските мита, а държавните медии твърдят, че ще има агресивна „контраатака“.

Миналия месец Пекин разкри списък от стоки за 60 млрд. долара, върху които да се наложат мита, вариращи от втечнен природен газ до определени видове самолети, в случай че Вашингтон наложи своите налози.

Новият етап в търговската война, предизвикан от Тръмп, се случва след няколко срещи между двете страни без напредък. Американският финансов министър Стивън Манучин миналата седмица покани топ китайски представители за нов кръг от преговори, но засега такива не са уговорени с точност.

Бяхме много ясни за вида промени, които трябва да бъдат направени и дадохме на Китай всяка възможност да се отнасят с нас по-честно“, каза Тръмп в своето изявление. „Засега обаче Китай не иска да промени своите практики“.

Фан коментира на форум, че се надява двете страни да могат да седнат и поговорят, но добави, че последният ход на САЩ е „отровил“ атмосферата на разговори.

Той добави, че дори Тръмп да наложи мита върху целия китайски внос към САЩ, отрицателното влияние върху китайската икономика ще бъде около 0,7 пр.п. Той не поясни дали това въздействие ще бъде върху обема на брутния вътрешен продукт или върху растежа на БВП. 

* Допълнено с позицията на Китай към 10:42 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 5 години
Търговската война вече започна Ще бъде жестока и безкомпромисна Защо си мисля че Тръмп налага тези мита да въодешиви избирателите републиканци и да не загуби междинните избори през ноември След това ще ги намали или пемахне въобще Скоро ще разберем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 6
pioner
преди 5 години
Тайван (Китайско Тайпе) последните 15 години си изнася мръсните производства на територията на контитненталн Китай. Така, че малко вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Че те спокойно някои започнаха да пакетират в Тайван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
pioner
преди 5 години
Единият вариянт е Китайските фирми ще започнат да изнасят производството си в Африка за да намали стойноста на продукцията по веригата за доставка, но печалбите ще се връщат обратно за да финансират научно - развойна дейност на територията на континентален Китай.Другият Китай да елиминира САЩ като търговски партнор изобщо и да разчита на новият път на коприната. Ударът върху Китай ще е средносрочен до 7-12 години, но САЩ няма да могат да се възстановят ако загубят пазарте по целия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 7
zelka007
преди 5 години
хаха ... палячото като нищо ще прецака черния петък на хамериканците , даже се очертава и седмицата преди коледа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още