IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на молове у нас разширяват присъствието си в Унгария

GTC и NEPI Rockcastle се сдобиха с обекти в унгарската столица

13:13 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Полската група за инвестиции в имоти GTC, която през пролетта купи Mall of Sofia на бул. „Александър Стамболийски“ и строи две офис кули на входа на Бизнес парк София, е придобила терен в Будапеща, съобщава компанията на сайта си.

Новият проект, който ще се нарича Center Point 3, ще се намира на централната улица „Ваци“ и ще добави офис и търговски площи с приблизителна брутна отдаваема площ от 35 500 кв. м. Теренът се намира в съседство с друг обект на компанията в унгарската столица – Center Point Office Buildings.

GTC отбелязва, че с придобивката засилва позицията си на водещ играч на имотния пазар в Будапеща.

Теренът се намира на Váci Corridor, една от водещите офис локации близо до централния бизнес квартал в унгарската столица, където са съсредоточени над една четвърт от офис сградите в града.

Проектът ще се намира в съседство с офис сградите Center Point 1 и 2 и GTC смята да го превърне в част от разширения Center Point Campus с площ от приблизително 78 хил. кв. м. Към момента двете офис сгради са напълно отдадени под наем.

„Тази година празнувахме откриването на GTC White House, която увеличи цялостното ни портфолио от офис сгради в Будапеща на 141 хил. кв. м. Придобиването на терена на улица „Ваци“ ще засили още повече пазарната ни позиция и ще ни гарантира допълнителен растеж в Будапеща, която е един от най-привлекателните офис пазари в региона“, казва главният изпълнителен директор на GTC Томас Курзман, цитиран в съобщението на компанията.

Миналата седмица пък друга компания със сериозни инвестиции в търговски центрове у нас - NEPI Rockcastle, обяви, че е придобила контролен дял в търговския център Mammut, който е един от най-големите молове в унгарската столица. Стойността на сделката е 254 млн. евро. Търговският център се състои от две сгради с обща брутна отдаваема площ от 61 300 кв. м, свързани с пешеходен мост.

Южноафриканският фонд е придобил 100% от Mammut 2 и 81% от Mammut 1, или общо 56,400 кв. м брутна отдаваема площ, като 89% от тях вече са наети. Нетните оперативни приходи от търговския център достигат 14,6 млн. евро на година.

Придобивката затвърждава позициите на NEPI като най-голям собственик на молове в Будапеща, след като миналата година се сдоби с друг търговски център в града – Arena Plaza.

Припомняме, че NEPI Rockcasle придоби Serdika Center на бул. „Ситняково“ и офис комплекса към него в сделка за 200 млн. евро. В края на миналата година фондът купи и мол Paradise Center на бул. „Черни връх“ за почти 253 млн. евро – рекордна сделка за българския пазар на бизнес имоти като цяло. Компанията започва изграждане и на търговски център в Пловдив, който трябва да отвори врати до края на 2020 г., а инвестицията е на стойност 150 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още