IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички са на тръни преди Общото събрание на ООН заради Тръмп

Възможно е американският президент да влезе в пререкания с турския президент Реджеп Тайип Ердоган или с президента на Иран Хасан Рохани

14:41 | 18.09.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишното Общо събрание на ООН е най-голямото събитие в дипломатическия календар - световните лидери се качват на подиума, за да държат речи, провеждат двустранни срещи в кулоарите, пише ДПА в свой анализ, цитиран от БТА.

Сред новите лица е президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва, чийто предшественик Робърт Мугабе бе неизменно в Общото събрание от 1978 г.

Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн - втората правителствена ръководителка, родила, докато е на поста - ще пристигне в Ню Йорк с 3-месечното си бебе Неви. 

Съединените щати традиционно заемат централно място като втори в списъка на ораторите. И тази година погледите на всички ще бъдат вперени в американския президент Доналд Тръмп, който ще изнесе втората си реч пред Общото събрание, но поради причините, които може да предположим.

Факторът на новото и непознатото, който действаше при първото появяване на Тръмп миналата година, отслабна.

Остава само тревогата, че той ще се държи също толкова зле, колкото и на срещите на Г-7 и НАТО, твърди експертът на ООН, старши научен сътрудник в Университета на ООН и работилият в Нюйоркския и Колумбийския университет Ричард Гауан.

"Кошмарният сценарий, който си представят всички, е, че той ще се държи по същия начин като на срещата на НАТО и ще започне да обвинява другите страни, че не плащат достатъчно за ООН, да заплашва да спре финансирането", изтъква Гауан.

Възможно е също така Тръмп да влезе в пререкания с турския президент Реджеп Тайип Ердоган или с президента на Иран Хасан Рохани, които са в лоши отношения с него и ще държат речи в един и същи ден.

Дори досегашните дипломатически успехи на Тръмп - най-вече срещата му през юни в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен-ун - може да нямат голям отзвук.

Имаше огромни надежди, че след срещата в Сингапур Ким Чен-Ун ще присъства за първи път и на дискусията в Общото събрание, но Пхенян планира да изпрати министър, който да говори от името на КНДР.

Северна Корея е "призракът на пиршеството", казва Гауан.

Това може би все пак е крачка напред. В първата си официална реч миналата година Тръмп заплаши "изцяло да унищожи" Северна Корея и нарече лидера на непокорната ядрена държава "човека ракета".

Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 10
khao
преди 5 години
колкото ти си инвеститор, толкова и тромбона е честен :):) ... преди да стане президент репутацията му е всяква но не и на честен човек !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Проблема е когато на него му се говори истината. Иначе няма проблем да се наричат проблемите с истинските им имена ако си готов да чуеш за своите, а не да говориш чий му е по голям. На всички ни е ясно че ако Америка пръдне останалата част от света ще изчезне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
Императорът
преди 5 години
Всички мишкуняци на света умират от страх пред този честен и безкомпромисен мъж. Да поясня: на техен език "да се държи зле" (Доналд или който и да е) означава: ДА ГОВОРИ ИСТИНАТА, вместо да го усуква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още