IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционен фонд за регионални проекти ще правят държавите от "Три морета"

​България търси партньорство по три проекта – тунела под Петрохан, рехабилитация на железопътната връзка Русе-Варна и разширяване на газохранилището в Чирен

16:22 | 18.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Създаването на специален инвестиционен фонд беше договорено на днешната среща в рамките на инициативата "Три морета" в Букурещ. Идеята е в този фонд да се събират средства за общи регионални проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите.

Създава се и мрежа между търговско-промишлените палати на 12-те държави от Централна и Източна Европа, които участват в инициативата, предаде БНР.

“Имаме вече практически инициативи като мрежата на търговско-промишлените палати, като инициативата за инвестиционен фонд, общ за всички, като бизнес форума, като участието вече на Европейската комисия в лицето на нейния президент, секретарят по енергетиката на САЩ, министърът на външните работи на Германия, тоест търсят се вече практически подходи да има повече поле за бизнес и за икономическо развитие“, коментира президентът Румен Радев, който участва в срещата.

Investor.bg припомня, че представители на бизнеса от 12 европейски държави и САЩ обсъждат в Букурещ общи проекти за регионална свързаност в Централна и Югоизточна Европа. Политическите разговори са съпътствани от бизнес форум, на който компаниите от 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море коментират  възможностите за съвместни проекти в областите транспорт, енергетика и комуникации.

В рамките на инициативата "Три морета" България търси партньорство по три проекта.

"Тунелът под Петрохан, рехабилитация на железопътната връзка Русе-Варна и газохранилището в Чирен, разширяване на неговия капацитет. Разбира се, системата е отворена и за нови проекти, но бъдещето на тази инициатива зависи много от това дали ще успеем да излезем от сферата на политическото говорене и да минем вече в конкретни действия, по тяхната реализация има много въпроси. Относно структурата на самата инициатива, механизмите за приоритизация на тези обекти, критериите за тяхната приватизация и най-вече – финансиране", поясни Румен Радев и посочи, че към момента инициативата не разполага с финанси.

“Мина само половината от срещата на върха на инициативата "Три морета" в Букурещ, но вече първите големи резултати са налице – тази инициатива, възникнала преди три години по време на работен обяд в Ню Йорк, вече набира сили". Това коментира от мястото на събитието Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„За нас като Търговска палата това е важно, защото инициативата се разширява в посока на акцент върху икономическото сътрудничество. Важно е да се отбележи, че като че ли ЕС започва да припознава инициативата и да участва по-активно. За първи път участва европейски комисар по енергетиката. Присъедини се и Жан-Клод Юнкер. Германия също участва, което показва засилване на интереса към инициативата“, информира той.

По отношение на планираното създаване на мрежа на търговските палати между страните от инициативата, Симеонов обясни, че се работи в две насоки, като едната е издадената съвместна декларация, с която търговските палати потвърждават интереса на бизнеса в областите инфраструктура, енергетика и дигитализация.

“Днес ще подкрепя намерението да се подобри инфраструктурата в посока север-юг. Има много инициативи за подобряване на свързаността в посока изток-запад и обратно. Но в посока север-юг не се работи. А това отслабва възможността за сътрудничество. Целта в крайна сметка е да се засили конвергенцията с по-развитата част на ЕС. И неслучайно в тази инициатива са включени страни, които са малко по-късно присъединени към ЕС. Но не само. Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения са 12-те страни участници в инициативата“, посочи Цветан Симеонов.

Втората инициатива по думите на Симеонов е създаването на инвестиционен фонд към инициативата.

Вижте повече във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още