IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street започва сесията възходящо въпреки новите мита на САЩ и Китай*

Dow добавя близо 85 пункта в началото на търговията във вторник

18:26 | 18.09.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните щатски индекси започват сесията с ръстове, след като се оказа, че поредните мита върху китайски и американски стоки не се отразяват толкова пагубно на търговията, колкото се смяташе. Силните повишения в технологичния сектор също подкрепиха по-широкия пазар, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добавя близо 85 пункта към стойността си и достига равнище от 26 146,91 пункта, като Caterpillar и Apple се представят най-добре. Широкият измерител S&P 500 напредва с 12,41% до равнище от 2910,21 пункта, стимулиран от технологичния и енергийния сектор. Технологичният индекс Nasdaq Composite отбелязва ръст от 0,77% до ниво от 7956,75 пункта, а книжата на Amazon, Apple и Alphabet поскъпват. Борса Борса

По-рано във вторник Китай обяви мита върху над 5 хил. американски продукта, които ще влязат в сила на 24 септември. От своя страна азиатската страна ще въведе мита от 10% върху някои стоки, за които преди време беше определила мито от 20%. Съобщението дойде, след като администрацията на Тръмп обяви, че САЩ ще наложат мита от 10% върху китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара, като те ще нараснат на 25% в края на годината.

Новите мита, които САЩ и Китай си размениха, станаха факт, след като редица медии съобщиха, че американски официални представители опитват да рестартират търговските преговори между двете страни.

Книжата на Caterpillar и Boeing, които са с най-голяма експозиция в чужбина, поскъпват съответно с 1,5% и 0,8%.

Цената на акциите на технологичните компании се възстановява след големите загуби в предходната сесия. Книжата на Amazon поскъпват с близо 2%, след като в понеделник отбелязаха най-лошия си ден от април. В същото време стойността на акциите на Netflix и Apple се повишава съответно с 2,4% и 1,4%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до около 2,995%, докато тази по 30-годишните американски ценни книжа отбелязва лек ръст до 3,139%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута спрямо кошница от шест основни валути се понижава с 0,01% до 94,48 пункта. Спрямо еврото доларът се повишава с 0,15% до 1,1702 долара, а спрямо йената бележи ръст от 0,43% до 112,30 йени за долар.

На пазара на суровини цената на петрола расте на фона на признаците, че ОПЕК не е готова да повиши добива, за да се справи с намаляващите доставки от Иран и след като Саудитска Арабия даде да се разбере, че не бърза да понижава цените.

Контрактите върху петрола сорт Брент добавят 1,14 долара и достигат 79,19 долара за барел, докато цената на американския суров петрол WTI расте с 95 цента до 69,86 долара за барел.

Стабилизирането на долара обаче доведе до спад на цената на златото. Американските фючърси върху ценния метал се понижават с 0,2% до 1,202,90 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,27 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 32 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Ужасяващият форсмажор ще се случи именно заради Великият Домби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Импе, мисли хладнокръвно.Дедо Дони рече (не правейки шоу както обикновено, но все пак рече), че САЩ са загубили 60 000 завода (в посока Китай). Мисли хладнокръвно!Освен на борсата, при тоя пожар:http://usdebtclock.org/... свежонапечатаните пари КЪДЕ да идат?!КЪДЕ ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Импе, мисли хладнокръвно.Дедо Дони рече (не правейки шоу както обикновено, но все пак рече), че САЩ са загубили 60 000 завода (в посока Китай). Мисли хладнокръвно!Освен на борсата, при тоя пожар:http://usdebtclock.org/... свежонапечатаните пари КЪДЕ да идат?!КЪДЕ ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още