IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК възложи на АПИ да класира и определи изпълнител на тунел „Железница“

Гръцката фирма „Актор“ оспорва решение на председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” за класиране на офертите за "Струма"

18:55 | 18.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Комисията за защита на конкуренцията е възложила предварително изпълнение на председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и строителство на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 Тунел „Железница”.

В проекта влиза строителството на „Подучастък № 2 от км 366+720 до км 369+000, включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери“.

В Комисия за защита на конкуренцията е образувано производство по преписка във връзка с постъпила жалба от „Актор“ АД срещу решение на председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” за класиране на участниците и определяне на изпълнител на обществената поръчка за довършване на строителството на автомагистрала „Струма“ Лот 3.1 и тунела „Железница”, пише на сайта на антимонополната комисия.

Към момента КЗК не се е произнесла с решение по същество, т. е. не е разгледала твърденията, които засягат законосъобразността на обжалваното решение. Определението, с което е допуснато предварително изпълнение не е влязло в сила, тъй като не са изтекли законоустановените три дни от уведомяването на страните. Не е сключен и договор за възлагане на обществената поръчка, уточняват от АПИ.

Повод за коментара на АПИ е твърдение в медиите, че КЗК е разрешила на пътната агенция предварителното изпълнение на спечелената от консорциум с участието на „Джи Пи Груп“ поръчка за проектирането и строителството на Тунел „Железница от магистрала „Струма“.

В случай, че в срока за представяне на становище по жалбата пред КЗК възложителят иска предварително изпълнение, какъвто е настоящият случай, КЗК се произнася с определение. С този акт не се разглеждат твърденията в жалбата по същество, поради което с него не се определя дали обжалваното решение за избор на изпълнител е незаконосъобразно или съответно е законосъобразно, коментират юристите на пътната агенция.

Според тях санкция в размер до 10% от стойността на договора може да се наложи само в случай, че възложителят е сключил договор за обществената поръчка след допуснато предварително изпълнение, което е влязло в сила и с решението на КЗК е установено, че обжалваното решение за избор на изпълнител е незаконосъобразно. В случая обаче не е налице такава хипотеза.

Investor.bg припомня, че гръцката компания "Актор" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията обществената поръчка за изпълнители на тунел „Железница“ в средата на август.

Индикативната стойност на поръчката е 250 млн. лв. За изпълнител на проектирането и строителството на тунел „Железница“ беше избрано обединение начело с „Джи Пи Груп“.

„Актор“ беше подала оферта за втората обособена позиция от поръчката, в която се включва и обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери.

Срокът за изпълнение на проектирането и строително-монтажните работи е 1060 календарни дни.

До отваряне на ценовите предложения бяха допуснати четири обединения, а за победител беше обявено обединение ДЗЗД „АМ Струма Тунел 2018“ с участници: „Джи Пи Груп“ АД, „Глобал Кънстръкшън“ ООД и „Виа План" ЕООД с цена от 185 370 370. 37 лв. без ДДС.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Обществената поръчка беше в три обособени позиции - за тунела, който ще е около 2 км и ще бъде най-дългият досега изграждан у нас, и за пътя преди и след съоръжението. Поръчката беше обособена на три части, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на ОПТТИ 2014-2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още