IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша иска на своя територия постоянна американска база Форт „Тръмп“

Американският президент заяви, че САЩ обмислят постоянно американско военно присъствие на полска територия

23:29 | 18.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп (вляво) и Анджей Дуда (вдясно) по време на срещата им в Белия дом <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп (вляво) и Анджей Дуда (вдясно) по време на срещата им в Белия дом Снимка: Ройтерс

Полските власти предлагат на територията на страната да бъде създадена постоянна американска военна база, която може да носи името на американския президент Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция между Тръмп и полския му колега Анджей Дуда в Белия дом.

По време на общото им изказване американският държавен глава заяви, че САЩ искат да разширяват сътрудничеството с Полша в областта на отбраната, разузнаването и технологиите за създаване на системи за противоракетна отбрана.

„На нашата среща днес следобед президентът Дуда и аз се споразумяхме да засилим нашите здрави връзки в областта на отбраната. Ние ще засилим сътрудничеството във военните контакти, разузнаването, противоракетната отбраната, технологиите и обучението", заяви Тръмп, цитиран от БТА. Той отбеляза, че съюзът между Полша и САЩ „никога не е бил по-силен“.

Преди разговорите си с Дуда американският президент заяви пред журналисти, че Вашингтон „много сериозно“ проучва молбата на Варшава за постоянно американско военно присъствие на полска територия.

Варшава неведнъж е искала наличието на постоянно американско присъствие на своя почва заради опасенията си от руска агресия. Варшава дори се ангажира с обещание за 2 млрд. долара финансиране на подобен проект.

„Полша е готова да направи много голям принос към САЩ, за да дойдат и да имат присъствие в Полша и със сигурност това е нещо много добре обсъдено“, заяви Тръмп, цитиран от Ройтерс.

От своя страна президентът Дуда заяви, че неговата държава не само е готова да финансира построяването на базата, но дори и да го кръсти на името на американския държавен глава. По думите му то може да бъде кръстено Форт „Тръмп“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
pioner
преди 5 години
Първо ги *** Германия, После Русия, а сега и САЩ. На поляците просто не им стига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още