IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ запази изключително ниските лихви и потвърди, че ще е за продължително време

От банката запазиха виждането си, че икономиката се разраства с умерени темпове, но предупредиха, че възможните негативни ефекти от търговската война

09:11 | 19.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка потвърди в сряда, че ще поддържа лихвените проценти изключително ниски „за по-дълъг период от време“, запазвайки насоките обявени за първи път през юли, съобщава Wall Street Journal.

ЯЦБ се подготвя за по-дълга борба, отколкото се очакваше за вдигане на инфлацията. Инфлацията в Япония остава под 1%, което е далеч от целта на централната банка за 2%.

Управителният съвет на банката гласува със седем гласа „за“ и два „против“ за запазване на краткосрочния лихвен процент на ниво от -0,1%, като потвърди и целта за стабилизиране на доходността по 10-годишните държавни ценни книжа около нула процента. От ЯЦБ потвърдиха и решението си от юли, че в зависимост от икономическата активност и цените доходността по държавните ценни книжа може да се движи нагоре или надолу. 

Гуверньорът на банката Харухико Курода заяви, че тя ще толерира увеличение на доходността до около 0,2%, след като преди това определи неофициална горна граница от около 0,1%.

От Японската централна банка потвърдиха още, че ще купуват държавни облигации с годишен темп от 80 трил. йени (712 млрд. долара), макар че действителните темпове на покупки в последния 12-месечен период паднаха до 45 трил. йени. В някои дни обаче десетгодишните държавни облигации не се търгуваха в резултат на строгия контрол от страна на ЯЦБ върху кривата на доходността.

Проучване, публикувано от регулатора в началото на септември, показва, че настроението сред участниците на пазара на облигации леко се е подобрило, но в голяма степен остава притеснението, че пазарът не функционира добре.

Анализаторите са в очакване дали Японската централна банка ще направи нещо, за да помогне на търговските банки, чиито маржове страдат сериозно от ниските лихви.

От банката запазиха виждането си, че икономиката се разраства с умерени темпове, но предупредиха, че търговската война, ръководена от САЩ може да охлади глобалните инвестиции и растеж, пише Ройтерс.

Междувременно от данните за износа на Япония за август става ясно, че той отчита ръст от 6,6% при консенсусна прогноза на анализаторите за 5,6%. За сравнение през юли повишението беше с 3,9%. Данните потвърждават, че стабилното търсене в световен мащаб е в основата на износа на страната.

"Като цяло обаче търговската война между САЩ и Китай ще има отрицателно въздействие върху износа на Япония и върху икономиката и макар да не виждаме подобно въздействие в момента, то това може да се очаква да се отрази в данните още за следващия месец", смята Коя Мияма, икономист в SMBC Nikko Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 5 години
С ниските лихви ЯЦБ помага за временно спасение на Япония от катастрофална криза, ала е за сметка на вероятни бъдещи увеличени щети.Водещият причинител за нарастване на опасността за катастрофална криза в Япония е работата на Японската централна банка без защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още