IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокообменът между България и Германия е минал 7,5 млрд. евро през 2017 г.

Германия е най-големият пазар за български стоки за износ, посочи д-р Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара

20:37 | 19.09.18 г. 1
Стокообменът между България и Германия е минал 7,5 млрд. евро през 2017 г.

Над 7,5 млрд. евро е стойността на стокообмена между България и Германия за 2017 г. Това каза д-р Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Германия е най-големият търговски партньор за България и най-големият пазар за български стоки за износ. Българският износ за Германия се развива много по-добре, отколкото вносът. Фигурират над 560 фирми членове от български, германски, международни компании. Най-голямата по численост двустранна камара е именно тази", заяви той.

По думите на д-р Митко Василев германските бизнесмени и инвеститори питат се интересуват кои са предимствата и недостатъците за развитие на бизнес в България.

„България все още не се ползва с толкова добър имидж. Всяка година от 2005 г.  насам се провежда анкета за бизнес климата в 16 страни от Централна и Източна Европа. Правим сравнение с тях. По отношение на цената на работния труд и данъчната система сме с предимство. Недостигът на квалифицирана работна ръка, съдебната система, инфраструктурата, неефективната държавна администрация са проблем. Кръстовище между Изтока и Запада сме. Плоският данък се счита за предимство, както и данъчната система", посочи управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Според него по отношение на търговията "нещата изглеждат прекрасно".

"Имаме ръст от още 8% за първото полугодие и ако спазим тази тенденция, ще надвишим 8 млрд. евро. Не така стоят нещата при инвестициите. Немските инвестиции възлизат на 130 милиона евро. Трябва ни повече работа. В областта на поддоставчиците на автомобилни части се привличат фирми от Германия, те произвеждат компоненти за автомобили", препоръча Василев.

Той съобщи, че няколко български фирми ще се включат в конференция, която ще се проведе в Германия, а на 20 септември в София Тех Парк е "Конференцията „Индустрия 4 0“, или още „Икономика 4 0“, която е фокусирана върху дигитализацията и стартъпите.

“В България изоставаме донякъде, но в някои области сме водещи. Ще изпратим четири български фирми на Start.up Germany 2018. За нас е чест да имаме такива малки, средни фирми с подобни с иновативни, водещи идеи. Едната от фирмите произвежда енергия от детски площади. Ще пристигнат гости от Германия и ще имаме възможност да демонстрираме част от нашата работа", разкри  д-р Митко Василев.

Той коментира и сложните отношения между САЩ и Германия, като посочи, че причината за тях е в Съединените щати и избора на президент.

Василев е на мнение, че опасността продължава да съществува. “Германия дължи много на Щатите, на плана Маршал след Втората световна война”, поясни той.

Според него ако се стигне до търговска война, ползи няма да има нито една от държавите, категоричен е д-р Василев.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още