IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата китайска компания за стрийминг свива наполовина американското си IPO

Търсената сума от Tencent Music се намалява до 2 млрд. долара, сочат запознати източници

12:30 | 19.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата китайска компания за музикален стрийминг Tencent Music Entertainment Group намалява наполовина сумата, която иска да събере от пускането в продажба на свои акции на американския пазар, до 2 млрд. долара. Това съобщават източници, запознати със сделката, цитирани от Ройтерс.

Според трима души дъщерната компания на китайския технологичен гигант Tencent Holdings преди две седмици е подала документи към американската Комисия по ценни книжа и фондовите борси. Излизането ѝ на пазара в САЩ се очаква да се превърне в едно от най-големите листвания в Ню Йорк на китайска компания за годината.

Първоначално от Tencent Music искаха да съберат 4 млрд. долара, което щеше да направи IPO-то на компанията най-голямото китайско първично публично предлагане на Wall Street, изпреварвайки това на конкурента iQiyi за 2,42 млрд. долара от март. Тогава от Tencent Music се надяваха на обща оценка от около 25 млрд. долара.

Източниците на Ройтерс не посочват дали по-малката търсена сума се дължи на понижена оценка или по-малко на брой предлагани акции.

Tencent Music управлява платформите QQ Music, KuGou и Kuwo, които заедно контролират три четвърти от китайския разрастващ се стрийминг пазар.

IPO-то на Tencent Music следва това на шведската музикална платформа Spotify от по-рано тази година. През декември 2017 г. двете компании се съгласиха да си разменят акции, вследствие на което Tencent притежава 7,5% от книжата на Spotify, включително такива, държани от Tencent Music.

Китайският музикален гигант е поредната китайска компания с акции на американския пазар тази година. Сред другите компании с IPO в САЩ са производителят на електрически автомобили NIO Inc и търговецът на дребно Pinduoduo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още