IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел поема сериозен риск с новия закон за имиграцията

За германския канцлер начинанието е част от усилията й да остави нещо за поколенията

15:35 | 19.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците, пише Ройтерс в свой анализ, цитиран от БТА.

Със застаряващото население и топяща се работна ръка, Германия се нуждае от по-голяма гъвкавост, за да запълни повече от един милион свободни работни места, казват бизнес лидери. 

"Ще продължим да зависим от чуждестранни професионалисти", каза Меркел в Бундестага миналата седмица, защитавайки имиграционните си планове от критиките на опозиционните политици.

"Компаниите не трябва да напускат страната, заради това, че не могат да намерят персонал", каза Меркел, добавяйки, че мнозина предприемачи се по-загрижени за наемането на квалифицирани работници, отколкото от получаване на данъчни облекчения.

Новият закон, който ще бъде обсъден от Меркел и нейния кабинет по-късно този месец, цели да привлече работници от страни извън Европейския съюз, въпреки че от тях ще се изисква професионална квалификация и езикови познания по немски език, когато кандидатстват за работна виза, според документ, съставен от официални представители.

Правителствените служители виждат в закона, който е приветстван от работодателите, повратен момент в глобалната надпревара за привличане на таланти, тъй като други страни се придържат към по-строги имиграционни правила.

Но той може да разгневи избирателите, които се чувстват пренебрегнати, след решението на Меркел да приеме повече от милион бежанци през 2015 г.

Проучване на общественото мнение този месец показа, че 51 процента от респондентите смятат, че нейното правителство не е взело на сериозно тревогите на германците за имиграцията. В Източна Германия, цифрата е 66 процента.

През следващата година ще има местни избори в източните провинции - Саксония, Бранденбург и Тюрингия, където крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) се очаква да спечели много гласове за сметка на консерваторите на Меркел и техните левоцентристки коалиционни партньори - Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Наплив

Безпрецедентният наплив през 2015 г. на кандидати за убежище, основно от мюсюлмански страни като Афганистан, Сирия и Ирак, вече предизвика обществено недоволство и вкара АзГ, която отхвърля новия имиграционен закон, в националния парламент.

Дълбокото разделение стана очевидно миналия месец в източния град Кемниц, станал сцена на белязани от насилие протести на крайнодесни активисти, след като мигранти бяха обвинени за смъртоносно намушкване на германец.

Във връзка със събитията в Кемниц, вътрешният министър Хорст Зеехофер, лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС), сестринската баварската партия на християндемократите на Меркел, описа миграцията като "източника на всички политически проблеми" в Германия.

Меркел може да избегне острата политическа реакция, ако съумее да убеди избирателите, че новият закон ще има за цел справянето със специфичен недостиг на работници, а няма да засили цялостната конкуренция на пазара на труда.

"Ако тя успее убедително да ни докаже, че това е от собствен икономически интерес за Германия, той няма да предизвика тревога сред тези, които вече се чувстват отчуждени в собствената си страна", каза Геро Нойгебауер, политически експерт в Берлинския свободен университет.

"Но ако не успее, този закон ще рикошира върху Меркел, особено имайки предвид, че ще има три местни вота през следващата година в Източна Германия", каза той.

Ще има също местни избори в Бавария и Хесен през следващия месец, където възхода на АзГ може да направи по-трудно формирането на коалиционни правителства.

Допускането на още повече чужденци в страната е риск за Меркел, дори ако според прогнозите работната сила в най-голямата икономика на Европа намалее драстично и може да бъде стабилизирана с нетна миграция от 400 000 души всяка година до 2060 г.

Благодарение на продължителния икономически възход свободните работни места поставиха рекорд от 1,2 милиона, а безработицата е на най-ниско равнище от обединението на Германия през 1990 г. насам, според службата по заетостта.

Недостигът на работници струва на икономиката до 0,9 процентни пункта от БВП всяка година, според Германския икономически институт.

Последна актуализация: 00:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
И какво излиза..., че богатите също плачат. Явно, това едно общество да е икономическо проспериращо си има социална, културна, политическа цена. Който е ок е добре, но който не е...гъта жаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още