IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският спор между САЩ и Китай ще "изяде" германския растеж

Според института IW икономическият растеж в Германия за тази и следващата година ще е съответно 1,8% и 1,4% при предходни прогнози за 2%

20:35 | 19.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговският конфликт между САЩ и Китай ще има отрицателно въздействие върху икономическия ръст в Германия, прогнозира Германския икономически институт в Кьолн (IW).

Той понижи прогнозата си за растеж на най-голямата европейска икономика, посочвайки като причина именно задълбочаващия се търговски спор между Пекин и Вашингтон, който представлява заплаха за износа, съобщава Ройтерс.

Германските производители разчитат на двете най-големи световни икономики за растеж, като бизнесът вече предупреди, че основната жертва на ескалацията на напрежението между тях ще бъде именно износът.

IW понижи прогнозата си за растеж до 1,8% тази година и 1,4% през 2019 г. от досегашните си прогнози от 2% и аз двете години.

„Битката за надмощие между САЩ и Китай се усети и тук – износът намалява, а компаниите инвестират по-малко“, се казва в изявление на института.

Тази седмица се разигра поредният епизод от търговското напрежение между двете страни, като САЩ обявихи въвеждането този месец на нови мита върху китайски внос за 200 млрд. долара, на което Пекин отговори със свои налози върху американски стоки за 60 млрд. долара.

В същото време във вторник друг германски институт - Ifo, заяви, че търговският спор може да се окаже положителен за страните от Европейския съюз. Блокът би могъл да се възползва от китайската нужда да компенсира понижаването на търговията със САЩ, за да накара Пекин да направи отстъпки, позволяващи на европейските прозиводители да подобрятконкурентоспособността си на китайския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още