IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитата на търговската тайна липсва в българското законодателство

С приемането на европейска директива ще се решават и спорове за патенти, посочи юристът Димитър Цвятков

17:48 | 19.09.18 г. 2
Защитата на търговската тайна липсва в българското законодателство

Законопроектът за защита на търговската тайна е в интерес както на големите корпорации, така и на стартъпите. Една от целите му е да защитава инициативата на отделния индивид, който има идеи и иска да ги развие, за да ги продаде впоследствие. В този междинен период му е необходима защита. Това каза адвокат Димитър Цвятков, партньор в адвокатска кантора CMS Sofia, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Законопроектът предвижда няколко елемента на защита. Той дефинира правото върху търговската тайна, което досега липсваше в българското законодателство. Също така законопроектът предвижда съдебен ред, по който да бъде защитена конфиденциална информация, както и предварителни мерки на защита и ред за изчисление на самите обезщетения", посочи той. 

Юристът напомни, че съдът винаги изисква материални доказателства.

"Поради това една идея трябва да има парично измерение. Това означава, че чистите идеи не биха били предмет на защита. Търговската тайна трябва да има стопанско измерение – да може да бъде изчислена в пари, а законопроектът предвижда именно това", коментира Димитър Цвятков и отбеляза, че в световен мащаб има много спорове за патенти и поради това е необходимо приемането на законопроекта. "В технологичния и фармацевтичния сектор, както и в автомобилната индустрия, често се стига до кражба на интелектуална собственост.

Като пример той посочи патентните спорове между големи компании като Apple и Samsung.

Кое налага ЕС да приеме директива за защита на търговската тайна? Кои сектори ще бъдат засегнати от новото законодателство? Защо чистите идеи няма да са обект на защита? Защо България прпопусна срока за транспониране на европейската директива? Кои са данъчните промени, които ще засегнат бизнеса?

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Кога ще се приеме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 5 години
Кога ще се приеме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още