IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските петролни компании се насочват към еврото

Опасенията за налагането на допълнителни санкции от страна на САЩ карат енергийните компании в Русия да се обърнат към валути, различни от долара

16:50 | 20.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската енергийна компания Сургутнефтегаз, която има 11-процентен дял в производството на петрол в Русия, притиска своите клиенти да се съгласят да плащат за доставките на петрол в евро вместо в долари, съобщава Euractiv.

Това е предпазна мярка, която цели компанията да се застрахова срещу евентуални допълнителни санкции върху руската икономика от страна на САЩ.

Русия е потърпевша от санкционната политика на САЩ и други страни от Западна Европа, след като през 2014 г. анексира чрез военни действия Кримския полуостров, нарушавайки териториалната цялост на Украйна.

Вашингтон заплаши, че ще наложи допълнителни санкции заради външната полика на Москва и газовата експанзия, която Русия извършва на територията на Европа. 

Перспективата от налагане на още санкции силно тревожи руските енергийни компании, чиито операции на международно ниво, продължават да бъдат извършвани с щатската валута.

Сургутнефтегаз, чийто главен изпълнителен директор Владимир Богданов вече е попаднал в черния списък на САЩ, отказа да коментира въпросното решение.

„Ние не коментираме нашата търговска дейност“, заявиха от компанията.

Досега руската петролна индустрия е успяла да неутрализира ефекта на санкциите. В отговор на ограничения достъп до западните финанси и инвеститори руските енергийни концерни се пренасочиха към заеми от местните държавни банки и разработиха свои технологии.

Повечето петролни компании в Русия, включително Роснефт и Лукойл, освен това продават лъвския дял от своята продукция чрез дългосрочни договори с клиентите си, което им дава повече време за разработване на алтернативни начини за плащане, когато договорите изтекат.

По-голяма част от износната продукция на Сургутнефтегаз обаче - около 2 млн. тона на месец, се продава чрез месечни търгове на спот пазара. Това силно ограничава възможността за бързо и адекватно действие от страна на компанията, която разполага само с около 30 дни, за да намери алтернативни начини за плащане.

Шест от най-редовните купувачи на продукцията на компанията, заявиха че Сургутнефтегаз е поискала от тях да се съгласят с анекс към договорите, с който приемат опцията за уреждане на плащанията в евро.

Според съобщението, изпратено от руския енергиен концерн, компанията посочва необходимостта от „избягване на евентуални проблеми с плащанията чрез американски долари“.

Сургутнефтегаз е предупредила, че ще отхвърля офертите за доставка на петрол, ако купувачите не са подписали този анекс.

Въпреки че в съобщението не се споменава за риска от налагане на нови американски санкции, компаниите купувачи са убедени, че именно това е основната подбуда за промяната в договорните отношения.

САЩ могат да забранят на своите банки да работят със страни или компании, които подлежат на съответни санкции.

Повечето сделки, деноминирани в долари, преминават през банковата система на САЩ, а банките, за да избегнат нарушаване на санкциите, могат да откажат да предоставят пари на лица или компании, поставени в черния списък.

Все още не е много ясно как големият руски петролен сектор се подготвя за евентуалното налагане на допълнителни американски санкции.

Представител на третата по големина руска петролна компания Газпромнефт заяви, че повечето от договорите на концерна включват клаузата за възможни плащания чрез валути, различни от долара.

Голям брой руски компании вече са изготвили подобни анекси, които позволяват плащания в евро и други валути, за да избегнат негативното влияние на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Остави бро, запада и ние като част от него е тотално изперкал.Валутна спекулантка и после порноактриса стана депутат навремето в Италия и приемаше закони... Какво повече?! Има разбира се още много такова, но както казват руснаците:играта не си заслужава свещта(която ще изгориш да си светиш)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
Pyramid
преди 5 години
Русия НЕ анексирала с военни средства Крим. Авторът лъже.Не/известно, на кого се слага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още