IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon планира да открие 3000 нови магазина на самообслужване да 2021 г.

В момента има едва четири подобни магазина - три в Сиатъл и един в Чикаго

11:47 | 20.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтер</em></p>

Снимка: Архив Ройтер

Amazon.com Inc. обмисля план за откриването на до 3000 нови магазина на самообслужване от веригата AmazonGo през следващите няколко години. Това съобщават източници, запознати с въпроса пред Bloomberg.

Агресивното и скъпо разрастване ще се превърне в заплаха за останалите традиционни супермаркети и вериги за продажба на сандвичи като 7-Eleven Inc. и Subway.

Говорител на компанията на Джеф Безос отказа коментар на новината.

Amazon представи своя първи магазин на самообслужване през 2016 г. в близост до централата си в Сиатъл. По-късно бяха открити още два магазина в града и един в Чикаго. Два от новите обекта предлагат само салати, сандвичи и снаксове, с което дават сигнал, че компанията експериментира с концепцията за предоставяне само на храна на крак. Другите два магазина, включително и първият AmazonGo предлагаха и ограничен брой хранителни стоки.

Потребителите влизат в магазините от веригата с помощта на приложение на телефоните си. Щом сканират устройствата, могат да вземат от рафтовете каквото поискат, след което излизат директно, без да се налага да спират на каса или да бъдат обслужвани. Сензори и технология за компютърно наблюдение регистрират покупките и автоматично ги таксуват, премахвайки необходимостта от чакане на каса.

Основното предизвикателство пред Amazon е високата цена за откриването на всеки един обект. Първият магазин от веригата погълна 1 млн. долара само за хардуер, посочва запознат източник.

Но свиването на диапазона до предлагане единствено на готова храна би намалило разходите, тъй като това ще изисква по-малко камери и сензори. Храната също така има по-широки маржове на печалба отколкото хранителните продукти, което означава, че това ще намали времето, за което един магазин ще излезе на печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
бре и тоя мошшшеник кви неща прави :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още