IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран заплаши да се изправи срещу ОПЕК, ако почувства заплаха

Предупреждението отразява загрижеността на Иран за растящата изолация, която търпи страната в рамките на организацията в очакване на новите американски санкции

12:57 | 20.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Иранският петролен министър Намдар Занганех, Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският петролен министър Намдар Занганех, Снимка: Ройтерс

Иран заяви, че ще наложи вето на всяко решение на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), което вреди на нейната икономика и предупреди, че някои производители на петрол се опитват да създадат алтернативен форум на доставчиците, който подкрепя американската политика.

Иранският министър на петрола Намдар Занганех заяви, че комисията към ОПЕК, която трябва да се събере в края на седмицата в Алжир, няма правомощията да сключва ново споразумение за доставките без наличието на всички членове и тяхното единодушно съгласие, предава Bloomberg. 

„Ще блокирам всяко решение на ОПЕК, което поставя и най-малката заплаха за Иран“, заплаши Занганех без да посочва конкретни действия.

Всяко решение за ново споразумение за производство от страна на съвместната комисия за мониторинг към ОПЕК ще бъде „недействително“ и „невалидно“, заяви иранският министър.

„Такива решения могат да се взимат от организацията само в присъствието на всички членове и с общото им съгласие“, добави той.

Предупреждението на иранския министър отразява загрижеността на Иран за растящата изолация, която търпи страната в рамките на ОПЕК и водената от САЩ кампания за ограничаване на износа ѝ на петрол чрез санкции.

Процъфтяващото партньорство между Русия и Саудитска Арабия показва признаци за засенчване на превъзходството на ОПЕК като глобален лидер в производството на суров петрол. От Техеран смятат, че Саудитска Арабия заговорничи и с други производители, за да придобие иранския пазарен дял. В същото време традиционния съюзник на Иран в рамките на ОПЕК – Венецуела, се бори да предотврати икономически колапс на фона на растящата инфлация.

Натискът върху Иран се засилва и от американския президент Доналд Тръмп, който извади САЩ от Иранското ядрено споразумение през май тази година и предупреди, че ще наложи нови наказателни мерки срещу ислямската страна.

Американските санкции върху продажбите на петрол в Иран ще влязат в сила на 4 ноември. Иранските доставки на суров петрол вече са се понижили с около 35%.

Занганех заяви, че няма да присъства на срещата в Алжир, която ще се състои само няколко дни преди годишнината от решението на ОПЕК от 2016 г. да съкрати производството на петрол в опит да даде тласък на цените.

„Споразумение вече не съществува“, отбеляза иранският петролен министър, добавяйки: „Русия съкрати производството си, но после възстанови предишните количества, което автоматично значи, че договаряне не е постигано“.

Сегашната сделка за съкращаване на доставките изтича в края на годината, освен ако членките на ОПЕК не я заменят с нова.

Производството на суров петрол в Иран се понижи с 150 хил. барела до 3,58 млн. барела на ден, докато Саудитска Арабия увеличи отново добива до 10,4 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
korn
преди 5 години
Ще се сетят иранците,че Русия няма съюзници а само държави които експлоатира.Иранците се бият в Сирия да защитават Русия и диктатора Асад,а руснаците пак си продават същото количество петрол и въртят сделки със Саудитска Арабия,която уж била основния им противник в Сирия и спонсорирала ИД.Мадуро вече се осети и се насочи към Китай.Накрая ще останат само българските будали,които плащат най високите цени за газ на Русия и си мислят че руснаците са им братя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още