IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ стигнаха 49-годишно дъно

Ефектите от урагана Флорънс върху пазара на труда обаче може да станат ясни след няколко седмици

16:57 | 20.09.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, подали молби за обезщетение при безработица, е спаднал до ново 49-годишно дъно миналата седмица, макар че ефектите от урагана Флорънс може да се материализират едва след няколко седмици.

Молбите за помощи при безработица са намалели с 3000 до сезонно коригираните 201 хил. в седмицата до 15 септември, обяви министерството на труда в четвъртък.

Това е трета поредна седмица, в която молбите достигат най-ниските си нива от декември 1969 г., съобщава Wall Street Journal.

Икономисти, анкетирани от изданието, очакваха 210 хил. нови молби за миналата седмица.

Ураганът Флорънс обаче доведе до сътресения миналия петък, най-вече в Северна Каролина. Някои компании затвориха преди бурята, а други – след нанесените щети и наводнения. В много случаи тези спирания позволиха на служителите да кандидатстват за помощи при безработица.

Степента, до която бурята е нанесла вреди на трудовия пазар на юг, обаче вероятно ще стане ясна едва след няколко седмици. Сезонно коригираните държавни данни за молбите се представят с една седмица закъснение.

Бурята може да е затруднила засегнатите служители да подадат молби. Работниците не са задължени да търсят помощи още в същата седмица, в която изгубят работата си.

Данните от четвъртък показаха, че на четириседмична осреднена база, което е по-стабилен показател, молбите са спаднали миналата седмица с 2250 до 205 750 броя. Това също е най-ниското им ниво от 1969 г. насам.

Молбите при безработица остават по-малко през последните години, докато пазарът на труда продължава да се затяга, а мениджърите се изправят пред трудности при откриването на квалифицирани работници. Нивото на безработица се движи около 18-годишно дъно през последните месеци.

Броят на молбите, които са били подадени за по-дълго време от една седмица, е спаднал с 55 хил. до 1 645 000 през седмицата до 8 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
bertram
преди 5 години
с безкраен дълг към прогрес... утопиямедиите са пълни с такива добри новини преди да се спука поредния балон. плаша се като се замисля този път колко силно ще пукне, защото е мнооого надут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
"Ама имам чувство, че и той ще си остане неразбран, изпреварил времето си... "Не ве бро, надбягал го е!Виж как му е засечен хронометъра (уп, той още не е засечен):http://***.usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Гледай, гледай. Може да му е смешна прическата и да е леко невъздържан, ама гледай какво прави човекът. Да си го преизберат за втори мандат, ще е най малкото, с което да му се отблагодари народът. Ама имам чувство, че и той ще си остане неразбран, изпреварил времето си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още