IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей готви ново предложение за ирландската граница

По думите ѝ то няма да разделя Великобритания на две митнически зони

19:32 | 20.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей ще представи свое собствено предложение за това как може да се избегне установяването на т. нар. твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Британският лидер отказа да даде на този етап повече подробности, но заяви, че предложението няма да разделя Великобритания на две митнически зони, съобщава Bloomberg.

Тя също така не коментира и въпроса за това дали страната ще приеме регулаторна – не митническа, граница в Ирландско море. Това е въпрос от съществено значение, тъй като Северноирландската демократична юнионистка партия, на която Мей разчита за подкрепа в парламента, ще е против споразумение, което разглежда Северна Ирландия като различна част от останалата Великобритания.

В същото време по-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви по повод на Brexit, че европейските лидери ще направят през октомври оценка на това дали е постигнат необходимият прогрес по преговорите за развода с Великобритания, за да се оправдае провеждането на извънредна среща на върха през ноември.

По-рано днес източници на Ройтерс посочиха, че срещата по всяка вероятност ще се състои на 17-18 ноември.

По думите на Туск т. нар. план „Чекърс“ за позицията на Великобритания в преговорите „няма да проработи“ и е необходим „максимален напредък“ преди лидерите да се срещнат отново следващия месец.

Той също така допълни, че вече е по-оптимистичен за постигането на споразумение между двете страни, но преговорите са „трудна игра“ и все още не може да се изключи вариант за Brexit без сделка.

Германският канцлер Ангела Меркел също посочи, че е необходимо да се постигне „значителен прогрес“ до октомври в преговорите, ако искат процеса по излизането на Великобритания от блока да продължи по план.

Тя също така допълни, че ЕС не може да направи компромис с цялостта на единния пазар. „Все още има много работа за вършене по отношение на въпроса с бъдещите търговски отношения“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
Grosss
преди 5 години
Каквато и да я мисли Терезката Европа пак ще ги изклати и то болезнено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още