IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКСБТ обяви пазара на пшеница за нормален с достатъчно зърно

Няма основание за по-високи цени на хляба, заяви председателят на ДКСБТ Владимир Иванов

09:49 | 21.09.18 г. 1
ДКСБТ обяви пазара на пшеница за нормален с достатъчно зърно

Няма основание за по-високи цени на хляба, заяви пред  Bulgaria ON AIR председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов. Преди дни агроминистърът Румен Порожанов обяви, че преговаря с големите търговски вериги да продават хляб без надценка, което бе посрещнато скептично от икономисти. 

"Реколтата (от пшеница) е от порядъка на 5,3 - 5,5 млн. тона, това е много добра реколта. По-ниска от миналата година, но води до достатъчно количество зърно. Няма основания за паника. Имаме нормален пазар и достатъчно количество зърно", увери Иванов.

Той обясни поскъпването на хляба с разходите за заплати, възможно изсветляване в сектора, спекула и желание за по-голяма печалба.

По думите му всеки септември се наблюдава подобен тип истерия и не се съгласи с тезата, че големите търговски структури са регулатор на пазара. Цената става след срещата между търсенето и предлагането, подчерта той.

"Ще ядем добър хляб. Имаме покълнало зърно, имаме висококачествено и нискокачествено. Да се твърди, че има нужда от драстично поскъпване - не. Ако има някакъв проблем, той е в разходите на съответния бранш", заяви Иванов в "България сутрин".

За финал той съобщи, че в последните години наблюдаваме висококонкурентен пазар и повишаване на земеделското производство в условията на свободна пазарна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още