IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици като Орбан използват напрежението в ЕС и замъгляват обществените нагласи

Според политолога Христо Панчугов гарантирането на добри условия в миграционните лагери остава основен въпрос пред ЕС

12:44 | 21.09.18 г. 33
Политици като Орбан използват напрежението в ЕС и замъгляват обществените нагласи

Липсата на общоевропейско решение за бежанската криза се оказа катализаторът, който доведе на власт политици като унгарския министър-председател Виктор Орбан. Нерешаването на проблема става все по-голяма заплаха за Европейския съюз (ЕС), демокрацията в него и основните му принципи. Това каза Христо Панчугов, политолог, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Отдавна беше необходимо да се намери общоевропейско решение, което да намали тежестта върху определени държави от мигрантския поток, така че да не се стига до такива политики. Липсата на такова решение е все по-голяма заплаха за Съюза. На правителствено ниво вече има откровени действия срещу основните му принципи – работата на демократичните институции в държавите, върховенството на закона и защитата на човешките права. Заплахата е много сериозна, а необходимостта от конкретни мерки срещу такива правителства нараства“, заяви политилогът.

Според Панчугов политици като Орбан се възползват от създалото се напрежение на територията на ЕС и „замъгляват“ обществените нагласи.

„Унгария отказва възможността на определени групи мигранти изобщо да влязат в държавата и да получат политическо убежище, което е някаква форма на дискриминация. Орбан рамкира целия проблем като удар срещу унгарския суверенитет. Това се превърна и в основния мотив, използван от повечето консерватори в Европа. Темата за националната идентичност и запазването ѝ е много изгоден вариант за тях, за да трупат популярност“.

Политологът посочи, че гарантирането на добри условия в миграционните лагери остава основен въпрос пред ЕС, както за тези на негова територия, така и за тези извън него.

„Не е ясно как ЕС би могъл да гарантира, че начинът на живот на тези хора ще е по-сигурен и европейските стандарти и правила в тези лагери ще бъдат зачитани", коментира той. "Спирането на бежанския поток, което ЕС цели, няма как да се случи, ако условията останат същите. Ако мигрантите трябва да избират между гражданската война в Сирия и лошите условия в лагер в Египет, то няма никаква гаранция, че тези хора няма да се опитат отново да намерят политическо убежище незаконно в Европа. Заменяйки един проблем с друг, решението му не се намира“.

Панчугов подчерта нуждата от общоевропейско решение на въпроса.

„Част от проблема е невъзможността на ЕС и нежеланието на източноевропейските държави да намерят решение на един проблем, за който става все по-видимо, че е общоевропейски. Държави като Полша, Унгария и България не биха могли самостоятелно да се справят с мигрантска вълна“.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 25 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Политици като Орбан са за предпочитане пред самозабравилите се либерали, хомосексуалисти и социалисти, които се правят, че не чуват нищо друго освен собствените си политически линии и разбирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
Не се мъчи с кухия. Тоя е супер пропаднал, силно комплексиран и ограничен тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 10
zelka007
преди 5 години
то па на изток една истина витае ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 2
опааа
преди 5 години
...кхао-ли си, акало ли си не ме интересува,но според мен политиците трябва да са тези от който обикновеният човек да получава пример. ...в какво се превръща родината ни с тази *** по върховете на властта? ...или за теб е без значение, какво става около теб стига на твоята маса хляб да има. ...игати и долното същество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Юристе, живеем в епохата на постистината.Самата истина малко хора ги вълнува.Всичко на запад стана пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 44 rate down comment 1
юрист
преди 5 години
....Унгария отказва възможността на определени групи мигранти изобщо да влязат в държавата и да получат политическо убежище... Абсолютна лъжа и пълна глупост! Съгласно ЕС законодателство, самите ЕС закони правят ясна юридическа разлика между мигрант и бежанец, а с международно правна защита се ползват САМО бежанците- не и чужденците, които са икономически мигранти от държави извън ЕС! Г-н политологът да чете повече ЕС законите и да научи най- накрая тази юридическа разлика, за да не става за смях. Всеки колега- юрист, който прочете цитатът, би реагирал като мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 5 години
а на мен на Лайпциския прцес, ама както сме го учили тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 20
khao
преди 5 години
супер странно, червените бабички като изтъкват кви са предимствата на Орбан, и ако замениш Орбан със Саудитска Арабия, изказването им не губи смисъл ... политика трябвало да показва посоката на едно общество .... ти нормален ли си бе слуга ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Това за Брюксел и Орбан ми напомня Нюрнберският процес.Когато Гьоринг заговорил за нацизма на белите над черните в САЩ, американски генерал му казал, че ако не млъкне, ще му разбие мутрата с бухалка в самия съд!И Гьоринг млъкнал..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Долу европейския съюз, долу европейските антидемократични институции. Този Панчугов все едно е дошъл от друга планета и живее в някакъв си измислен от него свят. Той изобщо не може да разбере, че централизацията на европейско ниво и общите европейски политики и решения не работят и трябва да бъдат изоставени незабавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още