IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици като Орбан използват напрежението в ЕС и замъгляват обществените нагласи

Според политолога Христо Панчугов гарантирането на добри условия в миграционните лагери остава основен въпрос пред ЕС

12:44 | 21.09.18 г. 33
Политици като Орбан използват напрежението в ЕС и замъгляват обществените нагласи

Липсата на общоевропейско решение за бежанската криза се оказа катализаторът, който доведе на власт политици като унгарския министър-председател Виктор Орбан. Нерешаването на проблема става все по-голяма заплаха за Европейския съюз (ЕС), демокрацията в него и основните му принципи. Това каза Христо Панчугов, политолог, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Отдавна беше необходимо да се намери общоевропейско решение, което да намали тежестта върху определени държави от мигрантския поток, така че да не се стига до такива политики. Липсата на такова решение е все по-голяма заплаха за Съюза. На правителствено ниво вече има откровени действия срещу основните му принципи – работата на демократичните институции в държавите, върховенството на закона и защитата на човешките права. Заплахата е много сериозна, а необходимостта от конкретни мерки срещу такива правителства нараства“, заяви политилогът.

Според Панчугов политици като Орбан се възползват от създалото се напрежение на територията на ЕС и „замъгляват“ обществените нагласи.

„Унгария отказва възможността на определени групи мигранти изобщо да влязат в държавата и да получат политическо убежище, което е някаква форма на дискриминация. Орбан рамкира целия проблем като удар срещу унгарския суверенитет. Това се превърна и в основния мотив, използван от повечето консерватори в Европа. Темата за националната идентичност и запазването ѝ е много изгоден вариант за тях, за да трупат популярност“.

Политологът посочи, че гарантирането на добри условия в миграционните лагери остава основен въпрос пред ЕС, както за тези на негова територия, така и за тези извън него.

„Не е ясно как ЕС би могъл да гарантира, че начинът на живот на тези хора ще е по-сигурен и европейските стандарти и правила в тези лагери ще бъдат зачитани", коментира той. "Спирането на бежанския поток, което ЕС цели, няма как да се случи, ако условията останат същите. Ако мигрантите трябва да избират между гражданската война в Сирия и лошите условия в лагер в Египет, то няма никаква гаранция, че тези хора няма да се опитат отново да намерят политическо убежище незаконно в Европа. Заменяйки един проблем с друг, решението му не се намира“.

Панчугов подчерта нуждата от общоевропейско решение на въпроса.

„Част от проблема е невъзможността на ЕС и нежеланието на източноевропейските държави да намерят решение на един проблем, за който става все по-видимо, че е общоевропейски. Държави като Полша, Унгария и България не биха могли самостоятелно да се справят с мигрантска вълна“.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 18 rate down comment 5
опааа
преди 5 години
... "слуга към бившият си господар." ...искаш да го унижиш, да го изкараш нищожество? ...добре , но тук не е мястото. Разходи се до родната му страна и го кажи на висок глас. ....така правят мъжете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 5 години
Всичко това е вярно, но за държави където хората раждат и отглеждат деца. За такива където правят "кариери", пълнят се със силикон и ботокс и си оперират срамните устни за да са естетически издържани това не важи. Относно Орбан, предполагам че изпитва омраза към Сорос по същия начин както слуга към бившия си господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"що не дадеш линк , а използваш само последния абзац :"Защото съвременния потребител е мързелив, ако е видео дори, може цялото да не го изгледа. Иначе да, заслужава си цялото да го прочете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 4
опааа
преди 5 години
...опаааа, грешка! ...рожба е на родната му майка. ...личността се оформя от средата в която израства , от мечтите които има, от целите които си поставя. ...християнин и милеещ за род и родина. ...и нашата държава щеше да е приятно място за живеене, ако имаше политици с подобни / на Орбан / мечти и цели. ...не че и там не е пълно с ***, готова да се продаде за някоя пара на соросоиграча, но си имат и достойни политици, които да определят рамките в които да се движи обществото , за да оцелее и да бъде все по жизнено и готово за съпротива пред разрушителите, скрити зад разни нпо-та , зелени-мелени и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
що не дадеш линк , а използваш само последния абзац :http://glasove.com/categories/na-fokus/news/evropa-nejnite-duhovni-osnovi-vchera-dnes-utreнека всеки прочете цялата лекция и да помисли самостоятелно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 5 години
Хайде сега, детето лошо бащата добър. Орбан си е рожба на Сорос. Според мен е един обикновен използвач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 1
опааа
преди 5 години
...дааа разбрахме, Орбан е лошият а соросчо - добрият!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
A познайте кой папа е писал това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Тук се натъкваме на една странна омраза на Запада към самия себе си, която може да бъде описана единствено като патологична. Той наистина се опитва по заслужаващ похвала начин да се открие с разбиране към чуждите ценности, но вече не харесва сам себе си, вижда в собствената си история само жестокото и разрушителното, а не успява да забележи възвишеното и чистото.Европа се нуждае от ново, със сигурност критично и смирено възприятие за самата себе ако наистина иска да оцелее. Мултикултурализмът, който постоянно се насърчава и лансира пламенно, понякога означава преди всичко отказ от собствено присъщото, своего рода бягство от самия себе си и от своето наследство. От друга страна обаче, културното многообразие не може да съществува без споделени константи, без отправни точки, основани на собствени ценности. То със сигурност не може да съществува без дълбоката почит към святото. В него имплицитно е заложено да се отнасяме към онова, което е свещено за другите, с почит, но това е постижимо само ако на нас самите не ни е чуждо святото, Бог. Разбира се, че можем и трябва да научим какво е свято в очите на другите, но именно пред другите и заради тях наш дълг е да подхранваме дълбоката почит към святото в самите нас и да показваме лицето на Бога, който се е открил пред нас лицето на Бога, който се грижи за бедните и слабите, за вдовиците и сираците, за чужденеца; лицето на Бога, който е толкова човеколюбив, че сам е поискал да стане човек един страдащ човек, който в страданието си заедно с нас придава на болката достойнство и надежда. Ако не направим това, ние не само се отричаме от идентичността на Европа, но и отказваме на другите едно служение, на което имат право. Абсолютната профанизация, обхванала Запада, е дълбоко чужда за културите по света. Те са убедени, че свят без Бог няма бъдеще. В този смисъл именно културното многообразие ни призовава да се върнем отново към самите себе си и към своите корени. Ние нямаме представа какво ще е бъдещето на Европа. Възможно е Хартата на основните права да е първата крачка, която показва, че тя отново е започнала да търси съзнателно душата си. Тойнби е прав в заключението си, че съдбата на обществото винаги зависи от творческите малцинства. Би било добре, ако вярващите християни се възприемат в ролята на такова творческо малцинство и помогнат на Европа да преоткрие най-доброто от своето наследство в името на цялото човечество. Автор: Кардинал Йозеф Ратцингер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Политици като Орбан използват напрежението в ЕС и замъгляват обществените нагласиСпоред политолога Христо Панчугов...Инвестора, оправете си грешката!Според пропагандатора Христо Панчугов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още