IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се забяват, но остават на силни основи

Общият обем инвестиции на Стария континент е достигнал над 97 млрд. евро през първите шест месеца на годината

15:17 | 21.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През първото полугодие на тази година инвестициите в бизнес имоти в Европа са достигнали над 97 млрд. евро, макар че са намалели с 5% спрямо първите шест месеца на миналата година. Те обаче остават с 42% над средното равнище за първото полугодие в последните десет години.

Инвестиционните обеми през първото полугодие на 2018 г. леко са се понижили в сравнение с миналата година във Великобритания (-9%) и в Германия (-7%). В същото време те са се повишили с 27% във Франция спрямо забавената активност през първото полугодие на 2017 г. заради президентските избори в страната, показва доклад на консултантската компания Savills.

Холандия и Полша обаче изпъкват с годишен ръст на инвестиционната активност от съответно 176% и 100%, следвани от Ирландия (94%) и Португалия (35%) благодарение на бързия им икономически растеж.

В среда на подобряване на трудовия пазар, разширяване на бизнеса и ръст на наемите офисите остават предпочитаният клас активи с 45% от общите инвестиции спрямо 44% миналата година.

Делът на логистичните площи е намалял до 13% спрямо 17% през първото полугодие на 2017 г., което беше подкрепено от сделката за портфолиото на Logicor. Делът обаче все пак остава над петгодишното средно ниво от 11%.

Инвестициите в офис площи остават силни, подкрепени от стабилните основи на пазара. Равнището на свободни офиси е изключително ниско във всички големи европейски градове, а строителството все още е недостатъчно, за да отговори на търсенето.

Въпреки че доходността от първокласни офис площи в централните бизнес квартали проявява признаци на стабилизиране, доходността от вторични офиси в централните квартали и от първокласни офис площи извън централната част остава под силен натиск към понижение.

Средната доходност от първокласни офис сгради извън централния бизнес квартал в момента е 4,9%, като е под средната доходност от вторични офис площи в централните райони, която е 5%. Това отразява силния апетит на инвеститорите към първокласни активи също извън централните части.

Апетитът на инвеститорите към алтернативни активи остава силен, въпреки че не винаги води до високи обеми от инвестиции. Но вложенията в този сегмент може да са волатилни заради все още малкия пазар. Най-силният компонент на алтернативните активи е многофамилният сектор, който обаче не е включен в анализа на Savills.

Европа продължава да привлича чуждестранен капитал, който съставлява половината от общия обем и отговаря на средното равнище в последните пет години. Но като цяло трансграничните парични потоци са дошли главно от европейски страни през първите шест месеца на годината. Азиатските и американските инвестиции в имоти в Европа са намалели спрямо миналата година.

Американският капитал постепенно излиза от опортюнистичните стратегии, за да се съсредоточи върху основни активи. Спадът при азиатските капитали се дължи главно на ограниченията на китайското правителство върху инвестициите в чужбина, докато интересът от корейски и сингапурски инвеститори остава.

Офисите ще продължат да бъдат предпочитаният клас активи в Европа в идните 12 месеца, въпреки че апетитът на инвеститорите към алтернативни активи и логистични площи ще продължи да расте, прогнозира Savills.

„Наблюдаваме забавяне на пазарната динамика в Европа, но в същото време основите остават позитивни въпреки политическите рискове. Поради това смятаме, че настоящият цикъл може да продължи още известно време. Интересът от международни и местни инвеститори в европейски имоти остава висок и очакваме обемът от инвестиции през 2018 г. до голяма степен да съответства на този от миналата година“, коментира Маркус Лемли, ръководител на отдел „Европейски инвестиции“ в Savills.

“Повечето инвеститори в Европа продължават да търсят сигурни активи на първокласни локации във всички сектори, но те все повече са принудени да се придвижат нагоре по кривата на риска“, допълва Лидия Бриси, директор на отдел „Изследвания“ в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още