IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансиране за бизнес от ново поколение

В основата на бизнес идеята на Prospect Capital е предоставянето на бърза, но качествена услуга

09:10 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Prospect Capital</em></p>

Снимка: Prospect Capital

Пропорционално с развитието на бизнеса растат и предизвикателствата пред осигуряването на достатъчно финансова независимост за посрещане на ежедневните разходи за безпроблемен и устойчив ръст. Осигуряването на необходимия капитал е основна цел на успешните бизнеси.

Честа практика е финансирането на бизнеса, особено когато касае навлизане на нови пазарни територии, да се доверява на външни партньори. Стандартно компаниите търсят кредитиране първо от обслужващата ги банка. Но ако вратите на банковите институции са широко отворени за депозити и услуги, включващи финансови постъпления, то процедурите при искане на банков кредит обикновено са по-консервативни и отнемат време. Това е причина за стопиране на много проекти още на идейно ниво.

Бърз достъп до финансиране

Стандартна практика е отпускането на бизнес кредит да отнема от един до няколко месеца, без ясна прогноза дали отговорът ще бъде положителен. В ерата на технологиите банковата система продължава да следва установения преди десетилетия режим на анализ и документация при искане за кредит. Сложните и утежнени процедури по кандидатстване създават нуждата от разработването на нов, модерен и бърз модел за бизнес финансиране. В тази конкретна потребност на бизнеса финансовите експерти Мирослав Каменов и Милена Александрова припознават възможност за развиването на нова пазарна ниша.

Водени от идеята за предоставянето на бърза, но качествена услуга, която да отговаря на нуждите на средни и големи предприятия, двамата създават бизнес модела на Prospect Capital. Prospect Capital е небанкова финансова институция, специализирана в отпускането на бизнес кредити до 1 млн. лв.

„В последните години както в Европа, така и в България видимо се наблюдава засилен икономически растеж. Голяма част от бизнесите у нас отбелязват ръст, планират нови проекти, както и разширяват текущия си потенциал. С нарастването на обемите на бизнеса са нужни и свежи капитали. По една или друга причина част от проектите на много компании остават без необходимото финансиране. Проучване на пазара и последвала експертна оценка ни дадоха индикация, че бизнес кредитирането е ниша, която не се обслужва достатъчно ефективно. Проучихме конкретните нужди на компаниите и решихме да отговорим с необходимите финансови услуги“, споделя в интервю изпълнителният директор на компанията Мирослав Каменов.

Без бюрокрация

В основата на модела за бизнес кредитиране е поставено удобството за клиента. Кандидатстването е изцяло онлайн – през уебсайт или по телефона. След индикиране на интерес, в рамките на един работен ден, клиентът получава обаждане от кредитен експерт. Съобразно предоставената информация се дава предварително кредитно становище.

При положителен отговор от страна на Prospect Capital следва стартиране на процедура по верификация и кредитен анализ, която отнема до 2 седмици. Бързина и гъвкавост компенсират тежките бюрократични процедури. Освен със скоростни действия Prospect Capital печели клиентите си и с възможностите за различни варианти на обезпечаване на финансирането. Като например не е задължително кредитоискателят да разполага задължително само с бързо ликвиден недвижим имот, за да получи необходимото финансиране. Приемливи са и други обезпечения, като залог на търговско предприятие, стоков залог, залог на патент/търговска марка и др.

От старта си преди няколко месеца до днес Prospect Capital вече се радва на засилен интерес от страна на различни отраслови групи и може да се похвали с първите си финансирани сделки. „Щастливи сме да сме част от успеха на бизнес партньорите, които финансираме. Възможността да застанем рамо до рамо с бизнес лидерите и да сме причина за възхода на десетки компании е повод за гордост и удовлетворение за нас.“, философски заключава оперативният директор Милена Александрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още

Коментари

Финанси виж още