IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московската фондова борса отлага плановете за достъп до американски акции

Фондовата борса планираше да предостави достъп до около 50 американски компании с най-популярните и ликвидни акции

17:12 | 21.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Московската фондова борса обяви, че отлага изпълнението на плановете си да предостави достъп до акциите на 50-те най-ликвидни американски компании заради политическото напрежение със Запада, съобщава Ройтерс.

Русия се готви за налагането на още санкции от страна на Вашингтон, които биха моли да отклонят чуждестранни инвестиции в руски държавен дълг заради новата вълна на напрежение между Москва и Вашингтон.

Фондовата борса в руската столица планираше да увеличи търговския си аресенал, предоставяйки достъп до около 50 американски компании с най-популярни и ликвидни акции през третото тримесечие на тази година.

„Ще ви държим в течение относно този проект“, заяви главният изпълнителен директор на фондовата борса Александър Афанасиев. По думите му забавянето се дължи на риска от нови санкции, които други държави може да наложат на Русия.

Предоставянето на достъп до американски книжа ще изисква „гигантски усилия да се обяснят всички нюанси на инвеститорите“, заяви Сергей Швецов, първи заместник-гуверньор на Руската централна банка в рамките на конференцията с участието на Афанасиев.

По думите на Швецов инвестициите в чуждестранни активи ще лишат руската икономика от инвестиционен капитал.

„Може би ще спечелите повече от инвестициите в чуждестранни ценни книжа, но като съберем всички детайли, ние наистина имаме интерес от това руски граждани да инвестират в руски активи“, допълни заместник-гуверньорът.

В същото време по-рано днес руският министър на външните работи Сергей Лавров посочи, че Москва работи върху начини да намали руската зависимост от САЩ и системата за разплащане с долари, коментирайки въпроса с поредните американски санкции.

По-рано днес стана ясно, че САЩ налагат санкции срещу китайската армия заради покупката на руски военни изтребители и ракети земя-въздух. Според американските власти подобни покупки противоречат на американските санкции срещу Москва, въведени заради украинската криза и предполагаемата намеса в американските президентски избори през 2016 г.

Наскоро Китай купи 10 руски многоцелеви изтребителя Су-27 и зенитно-ракетни комплекси С-400.

По думите на Лавров властите правят всичко необходимо, за да няма зависимост от „тези държави, които действат по този начин със своите международни партньори“. Той също така допълни, че новите американски ограничения подкопават глобалното доверие в американския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 5 години
А може би и бг борсата иска да не се отклоняват пари към чужбина и да се инвестират в бг компании. Компаниите също се старят да задържат инвеститорите на борсата вижте космонавта със свилоза :D. Докато беше губеща компания искаше а е публична сега нъцки :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 5 години
без да съм запознат с развитието на великият проект бфб интернешанъл и трите ми индикатора кристална топка, боб и карти, казват че няма да е скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още