IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без изход? Митата могат да се превърнат в "новото нормално"

Някои икономисти и анализатори подозират, че Тръмп преследва по-големи цели

09:14 | 24.09.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пътят към мира в търговската война между САЩ и Китай става все по-труден за намиране, тъй като двете най-големи икономики си налагат все повече реципрочни мита, информира Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

От днес САЩ официално въведоха допълнителни вносни мита от 10 процента върху стоки за 200 милиарда долара, плюс вече наложените за стоки на стойност 50 милиарда долара. Китай обеща да отговори с ответни мита върху американски стоки за 60 милиарда долара. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне залога, заплашвайки да обложи с мита почти всичко, което Китай внася в САЩ.

Двете страни са се вкопчили в битка заради обвиненията на Вашингтон, че Пекин краде външни търговски тайни и принуждава американските компании да предават технологии в замяна на достъп до китайския пазар. Хищническите практики, твърдят САЩ, са част от китайската безмилостна кампания за отправяне на предизвикателство към американската технологична доминация.

Американците и китайците не са водили разговори на високо равнище от юни, а това засилва съмненията дали скоро може да бъде постигнато решение.

"И двете страни вярват, че могат да надделеят над другата, като се страхуват, че всяка стъпка към помирение може да бъде разглеждана като слабост и ограничават "лостовете" за преговори", твърди Уенди Кътлър, бивш американски преговарящ, която в момента е вицепрезидент на Азиатския обществено-политически институт.

Размяната на мита води до "жертви" в САЩ. Компаниите, които внасят китайски материали и части, се сблъскват с по-високи цени. Същото се отнася и за потребителите, които купуват всичко - от аларми срещу крадци до бейзболни ръкавици. Американските фермери бяха засегнати от ответните китайски мерки върху соята и други земеделски продукти.

Някои икономисти и търговски анализатори подозират, че Тръмп преследва по-големи цели и не се стреми само да накара Китай да промени агресивната си високотехнологична промишлена политика. Внушителните мита увеличават разходите и несигурността за компаниите, които разчитат на Китай за материали и компоненти. Тръмп може би "се опитва да принуди американските компании да променят веригите за доставки и да намалят зависимостта си от Китай", каза Робърт Холимaн, партньор в адвокатската фирма Кроуел енд Моринг (Crowell & Moring) и бивш заместник търговски представител

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 7
shellymarr1115
преди 5 години
Аз правя над $ 7k на месец, работещи на непълен работен ден. Продължих да чувам други хора да ми кажат колко пари могат да направят онлайн, затова реших да го разгледам. Е, всичко беше вярно и напълно промени живота ми. Това е мястото, където започнах.....>>>> Ecash10.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
khao
преди 5 години
А ти, миячо кога си оставял обосновка на глупостите които пишеш. ... никога, класически тъпанннар комплексар си ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 10
khao
преди 5 години
Не изказвау мнение за чужд за теб народ.... не познаваш българите, въпреки че говориш езика, ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 5 години
А най тъъъъп от всички е родния дишуошър юли.... хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 12
zelka007
преди 5 години
Сега, когато Китай бие по инженери и патенти, когато запада е до ушите в дългове...нещо малко неподготвен ми се чиниш по темата . я цъкни в гугъла или яндекс , щото там е по-истина според теб :))) ... кои са държавите/компаниите с най-много патенти :))) , китайците даже ги нема в класациите . след това за точните науки и индженерите ... и там ги нема в класациите ... а па за брутния дълг към БВП да не се обаждам ... и за завършек , щото обичаш да плюеш по ЕС и БГ респективно , виж къде са държавите от ЕС и в патентите и в нАуката и в инджинерите ...пробвай с други опорки човек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
julian12
преди 5 години
За да имаш собствено мнение, да остояваш ясни позиции и да следваш насока с научна обосновка се изисква да имаш много знания и опит. Не виждаш ли какво сегашните к'ви са кхаота (по степенуване: тъъЪп, по-тъЪъп, най-тъъЪп, бял объл камък, Кхао) и се плискат кат' гооовна на повърхноста щото нищо няма в черепа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
За твое съжаление много малко хора ги броя за българи.Мнозинството предаде морала, вярата, манталитета, ценностите и духът на старите българи.Да речем тия, от началото на 20 век. Ако по-назад: направо става страшно!Сегашният българин средностатистически е водичка, която се плиска насам-натам, накъдето я заклатат "кретено-масоните" (както се изказва един тука).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 5 години
Не съм русороб че да вдигам бля флаг, ние българите бе се предаваме и за това сме тук! ... не сила, желание да се предам ни липсва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Понеже морализаторстваш, без да имаш сила да вдигнеш бял флаг:Шефа на АлиБаба, китаецът *** отмени плановете си да отвори 1 000 000 работни места в САЩ и предупреди другите китайски бизнесмени.Китай много рязко съкрати покупките от втечнен газ от САЩ, на соя също.Не може да се тарикатее с мита до безкрай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 5 години
Даже и в деня на независимоста, вие зависимите работите... не е редно... поне от уважение към родителите си поне днес спри! !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още