IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондацията на Сорос съди Унгария заради законите за НПО, работещи с мигранти

Властите в Будапеща обаче заявиха, че няма да отменят законите независимо от изхода на съдебния процес

17:08 | 24.09.18 г. 4
<p>
	Централата на фондация &quot;Отворено общество&quot; в Будапеща.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на фондация "Отворено общество" в Будапеща. Снимка: Архив Ройтерс

Фондация „Отворено общество“ на американския милиардер Джордж Сорос съобщи, че е внесла иск в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради приетите неотдавна закони в Унгария, които определят като престъпление подпомагането на бежанци и кандидати за убежище, предава Ройтерс.

Но властите в Будапеща, които обвиняват Сорос и каузите, които той подкрепя, в опит за унищожаване на християнската култура в Европа чрез насърчаване на масова миграция, заявиха, че няма да отменят законите, какъвто и да е изходът от съдебния процес.

Въз основа на закона „Спри Сорос“, всеки, който помага на мигранти без право на защита да кандидатстват за убежище, или подкрепя нелегални имигранти да получат статут за оставане в Унгария, може да бъде осъден на затвор. Освен това Орбан въведе специален данък от 25% за хуманитарни организации, които подкрепят миграцията.

Фондация „Отворено общество“ съобщи, че законът „Спри Сорос“, който беше одобрен от унгарския  парламент през юни, „нарушава гарантираната свобода на словото и на сдружаването, записани в Европейската конвенция за човешките права, и трябва да бъде отменен“.

„Унгарското правителство изфабрикува лъжи, за да затвори очите на хората за истината, а именно, че този закон цели сплашване на независимите групи на гражданското общество и е още една крачка към запушването на устата на всички дисиденти“, заяви президентът на фондацията Патрис Гаспард в комюнике.

Разпоредбите на закона са толкова широко написани, че „ще имат обхватни и смразяващи последици за работата на гражданското общество далеч отвъд полето на миграцията“, казва се още в съобщението.

„Правителството стои зад пакета от закони „Спри Сорос“…, тъй като те служат на волята на унгарския народ и на сигурността на Унгария и Европа“, заяви говорител на правителството пред Ройтерс.

„Организацията на Сорос атакува пакета „Спри Сорос“ с всички възможни средства, тъй като той застава на пътя на нелегалната имиграция. Целта на Джордж Сорос и на подкрепяната от него организация е да наводни Европа с мигранти“, допълни говорителят.

Роденият н Унгария Сорос отрича да опитва да насърчава масовата миграция в Европа от Близкия изток или други региони. През май фондация „Отворено общество“ съобщи, че ще затвори офиса си в Будапеща след повече от 30 години съществуване и ще се премести в Берлин.

Орбан, който е на власт от 2010 г. и спечели трети последователен мандат през април с голямо мнозинство, засили контрола си върху унгарските медии и съдилища и постави свои съюзници начело на някога независими институции, отбелязва Ройтерс.

Законът за кандидатите за убежище беше осъден от Агенцията на ООН за бежанците и Европейския съюз. Този месец Европейският парламент гласува да санкционира Унгария за нарушаване на правилата на съюза за демокрация и граждански права, припомня агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Бих го разбрал тоя дърт евреин ако си вземе една част от бедните мигрантив Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Стефчо
преди 5 години
Европа падна толкова ниско - съди и иска да гони Унгария от ЕС, вместо да изгони тоя либерален трокцист от територията на съюза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
majnata
преди 5 години
НПОтата в панделата , Сорос при създателя си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още