IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Неолиберализмът в Европа залязва

Алтернативите му налагат нов антисистемен модел, смята доц. Георги Чанков

22:49 | 24.09.18 г. 23
Експерт: Неолиберализмът в Европа залязва

Неолиберализмът в Европа залязва, алтернативата му налага нов подход чрез антисистемната политика и партии. "Алтернатива за Германия" се движи към позицията на втора политическа сила. Това каза доц. Георги Чанков, преподавател „Международни отношения“ в УНСС в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

""Алтернатива за Германия" стана втората политическа сила в страната. Това е алтернатива на досегашния неолиберален модел на обществено развитие, който спокойно можем да кажем, че се е изчерпал, което не значи, че е готов утре да сдаде властови позиции. Става въпрос за противопоставяне в глобален мащаб или поне в границите на това, което разбираме под Запад, към който и България принадлежи".

Неолибералният модел в икономиката, културата и политиката от 2008 година претърпя серия поражения, каза още Чанков, на дневен ред е смяна на модела.

"За някои това е катастрофа, материално неудобство, най-вече душевен дискомфорт, но това са неизбежни процеси, към които е добре да се приспособим навреме. Тенденцията, която описва политическото развитие на "Алтернатива за Германия" не е от вчера. Наблюдава се плавно и логично развитие, тя е твърдо антисистемна сила. В Германия партията се придвижва към втора политическа сила, тя е на едната страна на барикадата в едно екзистенциално противоречие, което ще промени Германия, ЕС и до голяма степен целия Запад".

Личността на Виктор Орбан е предвестникът на тези промени, посочи още гостът. Унгария стана изразител на съпротивата на някои европейски страни срещу доминацията на френско-германския съюз. Българският политически връх не взе отношение, той има както обикновено намерение да се скрие под масата, което вече е невъзможно, коментира гостът.

"Той се превърна в знаме на тази промяна и е вече фактор, с който не можем да не се съобразяваме.  "Алтернатива за Германия" подчертава бавния залез на Ангела Меркел като символ на неолибералния модел.  До момента Меркел управлява добре залеза си".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 46 rate down comment 6
lozkhris
преди 5 години
Не, нарича се дисциплина. Тоталитаризъм е когато една група хора тероризира и налага "ценностите" си насила. Малцинствата нямат и не могат да имат ексклузивни права извън конституцията. Обратното е диктатура. Не може "Отворено Общество" да тероризира норамлния гражданин с безусловна защита на всеки ц..игански търтей и крадец и да обвинява цялото общество в расизъм и дискриминация. Не може ЛГБТ да тероризира държавата да се съобразява с извратените им разбирания.Свободата, Санчо, значи ред, работещи институции и СПРАВДЛИВОСТ. Няма малцинства, раси, религии - има КОНСТИТУЦИЯ и Наказателен кодекс. Това са писаните закони. Неписаните се наричат МОРАЛ. Изкривеният ти либерализъм нарушава морала и подканва към открито нарушение на конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 31
Sakamano
преди 5 години
Алтернативата на либерализма се нарича тоталитаризъм. Няма друга. Ако искате да отнемете правата на малцинствата, това ще свърши работа. Но после ще трябва да си платите със загубата на собствената ви свобода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
redcretin
преди 5 години
Значи Тиквестора стана глас на бойковата политика, както и анонимния екип на Блумберг? Колко недалновидно :) Всички режими изчезват заедно с вожда си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още