IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМРО предлагат лимит в печалбата на търговците за социална кошница с храни*

Това става по повод дебата около цените на хляба

10:08 | 25.09.18 г. 31
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Експерти на ВМРО предлагат  да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти, за която да се постави лимит при печалбата на производители и търговци, съобщи във Facebook лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов. 

Това според съобщението му е мотивирано с възникналия дебат около цените на хляба и „спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително“.

Каракачанов е свикал за консултация експертите на ВМРО – Българско национално движение, които на работната среща са предложили да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти. Според тях тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша“, пилешко и свинско месо, 10 броя яйца, брашно и олио от български производители. 

„Идеята е за този пакет от храни да има ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени“, казва Каракачанов.

„От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите“, допълва лидерът на ВМРО.

По думите му се преследват следните цели: устойчиво развитие на производителите; спиране на безразборното повишаване на цените от търговците; като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

Според ВМРО ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Красимир Каракачанов обещава да свика разговори с всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този проблем. Той възлага организацията на предстоящите разговори на депутатите Искрен Веселинов и Александър Сабанов.

"Формирането на социална кошница с наблюдавани цени е възможно и ще бъде полезно за обществото", смята лидерът на ВМРО. 

Припомняме, че наскоро земеделският министър Румен Порожанов обяви, че преговаря с търговските вериги да продават хляб без печалба, за което получи сериозни критики от икономисти. 

Преди това БСП предложиха да се намали ДДС върху хляба, като ставката да бъде 5% вместо сегашните 20%.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи критики към идеята на агроминистъра да преговаря с търговските вериги. Левицата залага във Визията си таван на субсидията, която може да получава един фермер, а остатъкът да се преразпределя към производството на плодове, зеленчуци, месо и мляко, каза тя пред Евроком. „Сега управляващите правят друго – ходят и се молят на търговските вериги да продават хляба без печалба. Това е нечувано“, заяви Нинова, цитирана от пресцентъра на социалистите.

*Новината е допълнена в 10.33 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
То май само дпс и бсп преди *** може да се броят за десни... другото всичко си е ляво, даже и оня христо иванов уж десен, а се обедини с крайнолевите от зелените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
realista
преди 5 години
Няма и морална стойност, щеше да ти ясно ако първо беше човек, а после икономист или какъвто там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Да разбирам ли че даренията имат добавена стойност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
pioner
преди 5 години
При хазарта няма добавена стойност и за това не се облага с ДДС, но това щеше да ви е ясно ако имате малка представа от икономическа теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
s3
преди 5 години
Не може така да се сравнява, националната и държавната ни лолтария е нещо жизнено необходимо за всички нас. Друго е човек да си вземе билет от държавната ни общонационална лолтария дето я гледаме всяка вечер как обогатява хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
Анонимен
преди 5 години
Хазарта - 0% ДДСХляба - 20 % ДДССправедливо и патриотично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Не живеем в планова икономика за да казваме на търговеца на колко да продава. Съществуват обективни икономически фактори за поскъпване на една или друга стока и ако някой се намеси в естествените пазарни процеси последствията са тежки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 14
s3
преди 5 години
Добре е да се ограничи печалбата от хляба, нека тъговците да работят без печалба за хляба, за да може цените да останат ниски и да не се намаляват приходите от 20% ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Явно крайнодесните са новите леви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
А ни казаха да спим спокойно - комунизма си бил отишил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още