IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатите в света пренасочват все повече средства към частния капитал

През тази година възвръщаемостта от този клас активи е в размер на 15,5%

20:02 | 25.09.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Едни от най-богатите семейства в света планират да пренасочат повече средства към частния капитал, след като през 2017 г. този клас активи е спомогнал за средното увеличение с 15,5% на техните инвестиции.

Това става ясно от проучване на швейцарската банка UBS и компанията Campden Wealth, в което са участвали 311 организации, управляващи богатството на едно или повече богати семейства.

Силните резултати за миналата година идват, след като година по-рано възвръщаемостта бе в размер на 7%. Те се дължат най-вече на ценните книжа, листнати на развити и развиващи се пазари, които са отбелязали възвръщаемост от съответно 23% и 38%. В същото време частният капитал е довел до възвръщаемост от 18%, става ясно от данните, цитирани от Ройтерс.

През 2018 г. очакванията най-добре представящи се да бъдат директните инвестиции в рисков и частен капитал със съответно възвръщаемост от 13% и 11%, както и тези в недвижима собственост (8,4%).

Според Сара Ферари, директор на Global Family Office Group към UBS компаниите за управление на семеен капитал отчитат добра възвръщаемост от началото на проучването преди пет години, което според нея отразява бичия пазар, както и способността за възприемане на дългосрочен подход.

Инвестициите в частен капитал обикновено включват разпределението на пари за по-продължителен период от време, за разлика от фондовия пазар, където акциите могат да бъдат продадени по-бързо.

Средностатистическото портфолио е на стойност 808 млн. долара, като 28% от него е в листнати акции, включително 6% на развиващи се пазари. В същото време 16% са във фиксиран доход, а 46% са в т. нар. „алтернативи“, където влизат частния капитал и недвижимото имущество.

От проучването става ясно, че 3,3% от средствата са в суровини, а 7% - в кеш.

Разпределението на средства в хедж фондове обаче продължава да е относително свито и представлява само 5,6% от средностатистическото портфолио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Аха. Забравих, че ТЕ са държавни. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Money
преди 5 години
Става дума за private equity, бе капацитети! LOL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Странно заглавие, наистина. Сякаш сме в разгара на НЕП-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Pyramid
преди 5 години
Най-богатите в света пренасочват все повече средства към частния капитал.- Ти да видиш, а?!? ...А аз си мислех, че към държавния, 'баси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още