IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО: В една широкомащабна световна търговска война няма да има победители

Според ръководителят на СТО Роберту Азеведу продължаващо нарастване на напрежението би представлявало повишена заплаха за работните места и за растежа

16:42 | 25.09.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Роберту Азеведу, генерален директор на Световната търговска организация. <em>Снимка: Архив Ройтерс </em></p>

Роберту Азеведу, генерален директор на Световната търговска организация. Снимка: Архив Ройтерс 

Една широкомащабна световна търговска война ще има сериозни последици за световния растеж и няма да има победители при такъв сценарий, заяви днес ръководителят на Световната търговска организация (СТО) Роберту Азеведу, цитиран от Ройтерс и БТА.

На конференция по повод Деня на германската промишленост в Берлин на фона на нарастващото напрежение в търговията между Китай и САЩ Азеведу посочи: "Предупредителната лампичка свети. Продължаващо нарастване на напрежението би представлявало повишена заплаха за стабилността, работните места и за растежа, който виждаме днес." 

По думите му търговската война, която ще наруши международното търговско сътрудничество, ще намали растежа на търговията с около 70 процента, на световния брутен вътрешен продукт - с 1,9 на сто, а на ЕС - с 1,7 процента.
Така че не може да позволим това да се случи, заяви той.

Азеведу обърна внимание на няколкото предложения за реформи, които засягат практиките, нарушаващи търговията, и съществуващите механизми на СТО за решаване на търговски спорове, като допълни, че страните членки трябва да се договорят върху кои реформи искат да се съсредоточат.

Днешното събитие, организирано от Германската промишлена асоциация (BDI), е съсредоточено върху свободната търговия и дигитализацията, отбелязва ДПА. На него се изказа и германският канцлер Ангела Меркел.

Тя подчерта, че е изключително важно ЕС да развие собствено производство на акумулаторни батерии, за да гарантира ролята си в автомобилостроенето при прехода към електромобили, допълва Ройтерс.

Ако Китай открива първото си производство на акумулаторни батерии тук, това е добре. Тогава акумулаторни батерии се произвеждат и в Европа. Не знам обаче дали мечтата ни е била да не ги правим самите ние в ЕС, отбеляза Меркел.

Германският канцлер посочи също така, че Германия трябва да обърне внимание на закона си за корпоративните данъци и не може да пренебрегне това, което останалият свят прави в тази област. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
mathematician
преди 5 години
Ако единия загуби 0.5% от БВП, па другия загуби 5% от БВП. Кой ще е по-навит на отстъпки? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 5 години
Има, Роберту, има, пиле... Във всяка война има победители - затова се водят войните... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Засега войната е ТЪРГОВСКА , но вероятността тя да се превърне във ВАЛУТНА е още по голяма.Как ще се отрази сриването на една или друга валута на света и до какво ще доведе това?ИСТИНСКАТА ВОЙНА ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА , НО РАЗМИНАВАНЕ НЯМА ДА ИМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
"По думите му търговската война, която ще наруши международното търговско сътрудничество, ще намали растежа на търговията с около 70 процента, на световния брутен вътрешен продукт - с 1,9 на сто, а на ЕС - с 1,7 процента.Така че не може да позволим това да се случи, заяви той."too big to fail?Що не го каза това, когато краварите напечатаха 4 трилиона долара, за да си спасят *** ами сега?Тия пари все някой ще трябва да ги плати (изкара).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още