IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората реч на Тръмп пред ООН премина под знака на критиките срещу Иран*

Американският президент замени Северна Корея като основен антагонист във втората си реч пред Общото събрание от идването си на власт

18:36 | 25.09.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп защити решението си да изтегли сАЩ от споразумението за иранската ядрена програма, като посочи, че американската кампания на „икономически натиск“ ще се спарви с агресията на ислямската република, съобщава Bloomberg.

Във второто си обръщение пред Общото събрание на ООН от идването си на власт държавният глава също така обяви, че по време на неговото управление САЩ са постигнали нови икономически и военни върхове. Макар той да дойде на власт с обещанието да направи „Америка велика отново“, неговите постижения – по думите му, ще са от полза за целия свят.

Иран зае мястото на Северна Корея като основен антагонист във второто обръщение на Тръмп. Президентът заяви, че макар да е заменил „спектъра на конфликта“ с Пхенян със „мел и нов стремеж за мир“, то напрежението с Иран се е увеличило от 2015 г., когато предишната американска администрация на Барак Обама сключи споразумението за ядрената програма на Техеран.

Държавният глава посочи, че режимът в страната е използвал постъпления, получени вследствие на сделката, за да увеличи военния бюджет на страната с 40% и да увеличи репресиите срещу населението.

„Лидерите на Иран посяват хаос, смърт и разрушение“, заяви президентът, атакувайки директно ръководството на страната. „Иранските лидери заграбват ресурсите на страната, за да забогатяват и да сеят хаос в Близкия изток и отвъд него“, допълни още държавният глава.

Критиките на Тръмп към Иран обаче не бяха така груби както тези в речта му през 2017 г., посветена на Северна Корея, в която той нарече лидерът на страната Ким Чен Ун „човекът ракета“, който заплашва да унищожи страната си.

Въпреки острият тон на държавния глава в речта по-рано днес той заяви, че очаква САЩ и Иран да имат „страхотни отношения“, но по думите му това няма да стане сега.

„Няма да се срещна с тях (иранските лидери – бел. ред.), докато не променят подхода си. Това ще се случи. Мисля, че нямат избор. Очакваме да имаме страхотни отношение с Иран, но това няма да стане сега", посочи той, цитиран от БТА.

В своята реч американският президент отново засегна темата за суверенитета като основна добродетел на държавите. „САЩ няма да ви казват как да живеете или работите, или (кого да – бел. ред.) боготворите“, каза президентът и допълни, че всичко, което иска Вашингтон в замяна е уважаване на суверенитета на страната.

В тазгодишното си изказване президентът отдели особено внимание на своите възгледи за света, пречупени през призмата на политиката за „Америка на първо място“. Той посочи, че световните лидери трябва да поставят своята страна на първо място, като суверенна държава.

Президентът не пропусна да засегне и въпроса за свободната търговия в изказването си. Той посочи, че страната му повече няма да толерира несправедливи търговски споразумения, които разрешават на страни да продават продуктите си на дъмпингови цени в САЩ, да субсидират стоките си, да вземат на прицел сектори на американската икономика и да манипулират валутата си, за да спечелят нечестни предимства.

„САЩ няма повече да позволяват да се възползват от тях", каза държавният глава, подчертавайки, че това е останало в миналото и страната „вече няма да толерира такава злоупотреба". 

Тръмп заяви, че изпитва голямо уважение към китайските лидери, но американският дисбаланс в търговията с Пекин „не може да бъде толериран". 

Държавният глава закъсня малко за речта си пред Общото събрание, което принуди организаторите да променят реда на ораторите в последния момент. Президентът на САЩ трябваше да говори втори на днешната сесия след бразилския държавен глава Мишел Темер. Но след словото на Темер настъпи неловка пауза, докато служителите на ООН подготвяха подиума за планирания да говори трети президент на Еквадор Ленин Морено, който е в инвалидна количка.

Кортежът на Тръмп пристигна докато Морено говореше. От Белия дом не обясниха веднага какво е наложило закъснението.

*Допълнено към 19:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
опааа
преди 5 години
"Иранските ръководители сеят хаос, смърт и унищожение", заяви Доналд Тръмп в 35-минутната си реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. ...Те не уважават нито съседите си, нито границите, нито суверенните права на държавите", добави той." ...значи зад разрухата в Ирак, Либия и Сирия стоят иранците! ...много благодаря, че ми отворихте очите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Няма такав смях.Най големите противници на един глобален мултикултурен свят,които да вчера обвиняваха САЩ за това,сега са обединени срещу САЩ,обвинявайки ги,че искали да разрушат глобалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още