IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай търси начини да стимулира своята дигитална икономика

Големите информационни масиви и изкуственият интелект ще позволят на страната да открие нови работни места, които ще стимулират местната икономика

09:53 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Работник във фабрика за електронни компоненти в Циндао, Снимка: Ройтерс</em></p>

Работник във фабрика за електронни компоненти в Циндао, Снимка: Ройтерс

Китайската Национална комисия за развитие и реформи (NDRC) възнамерява да подпомогне с допълнителни средства развитието на цифровите технологии в страната, заявявайки, че сектори като големите информационни масиви и изкуственият интелект ще се превърнат в основни фактори при откриването на нови работни места, съобщава Ройтерс.

Китайската икономика е в разгара на дългосрочно преструктуриране, при което се наблюдава спад в някои индустрии и появата на предприятия с по-висока стойност, които произвеждат роботи и дронове.

„Китай ще насърчи развитието на дигиталната трансформация в традиционните сектори, принуждавайки повече работници да сменят работата си и да подобрят качеството на заетостта“, заявиха представители на NDRC.

През последните месеци китайското правителство и агенции като NDRC потвърдиха ангажимента си към дългосрочното развитие на страната, което Пекин вижда като средство за дистанциране от зависимостта на държавата от търговията и други външни фактори.

Ескалирането на търговското напрежение със САЩ, които са най-големият търговски партньор на Китай, хвърли сянка върху средносрочните перспективи за растеж на азиатската страна и предизвика несигурност за милиони китайски работници. Местните държавни медии обвиниха Вашингтон, че използва търговията, за да потисне развитието на Китай.

Също така страната възнамерява да привлече чуждестранни кадри, за да насърчи иновациите в своята цифрова икономика, която отчита ръст с 18% до 26 трлн. юана (3,8 трлн. долара) през изминалата година. 

Стотици милиони китайци използват мобилни приложения, наред със социални мрежи, пазаруване и видео игрите. В страната вече са се наложили безкартовите плащания чрез WeChat и Alipay.

NDRC заяви, че ще засили и финансовата подкрепа, за да помогне за развитието на новите индустрии, включително чрез привличането на средства от капиталовите пазари.

По-рано през този месец комисията подписа споразумение с Китайската банка за развитие, за да предложи 14,55 млрд. долара финансова подкрепа на цифровия отрасъл.

Очаква се тази икономика да помогне и за стимулирането на селското стопанство, като част от амбицията на Китай да съживи селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още