IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една трета от европейците смятат, че никога няма да притежават собствен имот

57% от жителите на Стария континент определят жилищата като скъпи, на 25% им е трудно да плащат наема или ипотеката си

08:16 | 27.09.18 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Достъпните домове се отдалечават все повече от обхвата на купувачите на първо жилище в Европа, като 35% от жителите на Стария континент смятат, че никога няма да могат да купят собствено жилище, показва изследване на ING, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Около 63% от европейците очакват цените на имотите да се повишат в идните пет години, а 53 на сто са на мнение, че жилищният пазар в страната им върви в погрешна посока. Това е ръст спрямо 45% миналата година, сочат данните от изследването.

Допитването, в които са участвали близо 15 хил. души от 13 страни в Европа, установило, че броят на хората, които не са доволни от развитието на местния жилищен пазар, е нараснал в повечето страни. Само една четвърт от европейците са на мнение, че жилищният пазар в родината им върви в правилната посока.

Цените на имотите са свързани или повлияни от условията на местния пазар. Но много хора в Европа са на мнение, че цените на жилищата в родината им е твърде висока, става ясно от доклада.

Според 57 на сто от европейците жилищата са скъпи, а 25 на сто казват, че им е трудно да изплащат наема или ипотеката си всеки месец. В същото време 62% от наемателите определят имотите в страната си като скъпи спрямо 55% от собствениците на жилища. За 32% от наемателите цените на жилищата са несправедливи спрямо 22% от собствениците.

В последните десет години лихвените проценти са ниски и това помогна за повишаването на цените на имотите, но също така затруднява навлизането на жилищния пазар на купувачи на първи дом. Според 72% от европейците за купувачите на първо жилище е трудно да стъпят на имотната стълбица.

В същото време 35% от жителите на Стария континент, които нямат собствено жилище, не очакват да успеят някога да се сдобият с дом. Най-голям е делът на германците, които смятат така – 45%, следвани от италианците с 44% и британците с 41%.

Изследването показва още, че само 9% от европейците очакват да успеят да се сдобият със собствен дом, докато навършат 30 години. За сравнение, 60% от хората, които вече притежават имот, са го купили преди да станат на 30 години.

Европейците посочват много причини, поради които не могат да купят имот, като проблемите с достъпността са на първо място. Около 56 на сто от европейците отдават това на недостатъчните си приходи, а 19% очакват цените да останат твърде високи. На този фон 16% отбелязват като причина липсата на сигурност на работното място в дългосрочен план.

„Стъпването на имотната стълбица изглежда по-важно от всякога както емоционално, така и финансово. Но много от европейците, които нямат дом, очакват да се сдобият с жилище в по-късна възраст, отколкото хората, които вече притежават жилище“, казва Джесика Екстън, специалист по поведенческа психология в ING.

„Млади или стари, собственици или не, европейците признават, че притежаването на имот сега е по-трудно, отколкото в миналото и е вероятно да се случи по-късно в живота. Достъпността е основно препятствия, но следващата най-разпространена характеристика на жилищните пазари е, че те са несправедливи. Това може да е причина да преосмислим как организираме имотите в обществото ни“, допълва тя.

Според Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING, макар жилищният пазар обичайно да е свързван със силен потребителски сектор, това е било характерно за времената, когато жилищната собственост е била по-разпространена и повече хора са смятали, че богатството определя по-високите цени на жилищата.

„Сега, когато толкова много млади купувачи са изтласкани от пазара и трябва или да харчат значителна част от доходите си за наем или да живеят с родителите си, процентът на жилищна собственост бързо намалява. В резултат на това икономическият тласък от силния жилищен пазар става по-малко изразен“, отбелязва той.

„Освен това фактът, че толкова много анкетирани определят като погрешна посоката, в която се развива жилищния пазар в страната им, трябва да послужи като предупреждение за политиците от традиционните партии, които вече са в неизгодна позиция спрямо надигащата се популистка политическа вълна“, допълва Найтли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
Нали Григор я закара Никол на село , та после не беха екскурзии по бахамите по монте карло :))) ... мани ти тая идилия без хранителен магазин , аптека , автосервиз , бензиностанция , интернет , лекари , ВиК , топлофикация софия и пр ... остави приказките за книгите на поетите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Да.Но от ФЕД знаят, кога това ще каже БУМ !! За генералната репетиция:http://usdebtclock.org/За същинският концерт, още 10-тина години. Справки щатски аналитици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Да не се очакват някакви драми скоро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Точно така, Буратино, всичко опира до когнитивния провал на съвременния човек :) а едно време не беше така и слънцето не беше толкова силно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Бе, какво им пука на западняците, че не могат да си купят жилище. Нали храната е евтина и си обикалят света? Нали имат пари и висок стандарт, за какво им е да притежават имот?"Скоро ще разберат. 2008 г. беше само репетиция за концерта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
neverland
преди 5 години
Бе, какво им пука на западняците, че не могат да си купят жилище. Нали храната е евтина и си обикалят света? Нали имат пари и висок стандарт, за какво им е да притежават имот? Нали са много динамични и широкоскорени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 4
pinoccio
преди 5 години
Ти пък много буквално го прие. Проблемът опира до дзен-възприятието и когнитивния провал на съвременния човек. Светът е такъв, какъвто си го представяш. Ако закараш Никол Шерцингер на село да чуе как пеят щурците, последна грижа ще ти бъде външната тоалетна в дъното на двора, скрита зад гъстия и непрогледен чемшир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
caller
преди 5 години
Тези имоти за подобни суми в БГ-то са от типа с външна тоалетна в забутано село, което държавата е оставила само да се оправя и дори пътя вече е трудно използваем. И като отидеш там и се преселиш, след време започваш да се чудиш как да свържеш двата края, защото освен земеделие друго няма.Затова и хората се събират по столицата и големите градове, заради препитанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 11
pinoccio
преди 5 години
Пълно е с имоти за по 5000-10 000 лева в България, страна в ЕС. Но всички искат да живеят в Дюселдорф и да пият бира на крак в старата част на града на брега на Рейн. Какво пречи да пиете бира на старата бара, където ракитакът вечер изпраща залеза, полюшвайки папурите като кубински пури, палите една и адиос мучачос, комари - няма нилска треска, няма рейнска мечта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 0
sdar
преди 5 години
При сегашната парична политика на ЕЦБ и по-трудно ще става. КОлкото повече пари има напечатани, толкова повече им се търси място. И понеже човек не може да яде и пие до пръсване, нито да обикаля нон-стоп по почивки, като се види с някаква сума си купува имоти в масовия случай. Което вдига цените. Отделно, ниските лихви по ипотеките правят същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още