IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв увеличи лихвите и даде сигнал за ръст и през декември*

Според прогнозите на Фед икономическият растеж ще се свие през следващите три години от годишен темп от 3,1% тази година до 1,8% през 2020 г. и 2021 г.

21:23 | 26.09.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв повиши лихвените проценти в сряда за трети път през тази година и даде сигнал за готовност да ги увеличи отново през декември, съобщава Market Watch. На лице са обаче и сигнали, че може да се наблюдава забавяне на темповете на нарастване на лихвите в бъдеще.

Увеличението е с четвърт процентен пункт до диапазона 2-2,5%, като това е най-високото ниво на лихвите от 10 години насам. Решението е взето по време на двудневната среща на централната банка на САЩ единодушно и е в съответствие с пазарните очаквания.

Входящата информация, излязла след провеждането на предишната среща на Фед, показва, че пазарът на труда продължава да се засилва, а икономическата активност се разраства със стабилен темп, се посочва в изявлението на Фед. Нивото на безработица остава ниско, а разходите на домакинствата и инвестициите на бизнеса нарастват.

На дванадесетмесечна база общата инфлация, както и инфлацията, която изключва храната и енергията, остават на ниво около 2%, като в същото време показателите за дългосрочните инфлационни очаквания се променят много леко и като цяло остават балансирани.

Решението за увеличение на лихвите се базира на реализираните и очакваните условия на пазара на труда и инфлацията, обясняват от Федералния резерв.

Фед премахна от изявлението си израза, че „позицията на паричната политика остава всеобхватна“. Това е сигнал, че централната банка се приближава до неутрална позиция. Федералният резерв продължава да предвижда три увеличения на лихвите през следващата година и още едно през 2020 г.

Щатската централна банка публикува и нова икономическа прогноза, според която безработицата ще започне да нараства през 2021 г. Според прогнозите на Фед икономическия растеж постепенно ще се свие през следващите три години от годишен темп от 3,1% тази година до 1,8% през 2020 г. и 2021 г. Прогнозата за тази година е повишена спрямо предишната за ръст от 2,8%. 

Според прогнозите инфлацията ще остане ограничена, като основният индекс на потребителските разходи ще се запази стабилен на ниво от 2,1% през прогнозния период.

Повишението на лихвата тази седмица е осмото от 2015 г. насам, когато централната банка започна да затяга кредитирането, след като поддържаше водещата си лихва на рекордно ниско равнище в продължение на седем години от 2008 година в разгара на финансовата криза.

Американската централна банка посочи в средата на септември в периодично публикуваната "Бежова книга", която се основава на отчетни документи на 12-те регионални банки на Фед, че ефектът от митата изглежда е умерен, макар че те увеличават цените за производство.

*Информацията е актуализирана към 21:39 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
kloynat
преди 5 години
palzi sigyrno nagore po skalata na rixter wapros na wreme e da otpykat zelenite gyshteri koito ima swobodni parici i iska da gi ymnoji we4e zakasniawa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
pioner
преди 5 години
Вярваш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
sdar
преди 5 години
Добре се движат щатите, най-после виждаме долу-горе нормални лихвени нива. Дано да не е прекалено късно, защото икономиките навсякъде прегряха последните няколко години. Ако имаме късмет, след 2-3г. може да видим вече нормални нива на лихвите от 5-6%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Viking
преди 5 години
Долара не помръдна изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 13
petyob
преди 5 години
И ако изберете отново тръмпанарчо - нанайси растеж, отрицателен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Тя водичката, която се плиска накъдето я заклатят световните стихии няма нито собствена форма, нито собствено съдържание.Всичко им е чуждо(земско).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 0
valentino29
преди 5 години
Клюн,научи я тази кирилца,че да можем да те четем : ) !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 15
kloynat
преди 5 години
dokato pishex parwia post dolara drapna s edin pynkt nagore shoyto e oshte nazad w wremeto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 17
kloynat
преди 5 години
i sega zelenite gyshteri shte tragnat na gore dolara stawa nai tarsenata walyta a pri towa i skapa we4e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още