Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Застрахователите стават ключови играчи в здравеопазването

Законодателните промени ще бъдат прокарани при висока степен на съгласие, обеща здравният министър Кирил Ананиев

   1| 2    
0
 
4
 
11
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Господин Ананиев,

За една ФАЛИРАЛА здравна каса пътищата за ОБИКНОВЕННИТЕ ОСИГУРЕНИ ЛИЦА не са два , а един към ИиТОЙ Е КЪМ ОТВЪДНОТО.

КРАЙНО ВРЕМЕ Е И ВИЕ И ПЛЕМЕНИКА ВИ ГОРАНОВ ДА ОСВОБОДИТЕ ПОСТОВЕТЕ КОИТО ЗАЕМАТЕ.

Ако не го направите пак парите на НЗОК ще се наливат като каца без дъно в КОНСОЛИДИРАНИЯ ПРАВИТЕЛСТВЕН БЮДЖЕТ , а резервите на касата ще са част от ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

Първият вариант да си ходите е доброволния , а втория си го спомняте от зимата на 1997 година.

За предпочитени е со кротце и со благо, защото со КЮТЕК НЕЩАТА НЯМА ДА СА ПРИЯТНИ.
1
 
7
 
10
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Честито на застрахователите.
2
 
6
 
9
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Здравната осигуровка в момента е 8%, т.е. както се каза средно се пада около 80лв. на човек при 1000лв. средна заплата. Толкова плащаме средно, някои повече, някои по-малко, а някои нищо защото не се осигуряват. Затова е първи стълб, за да покрива разходите на системата + лечението на нуждаещите се, основно спешните, голяма част от които са спешни защото не са имали достъп преди да станат спешни и да се плати за тях от общия кюп.
А за 12лв. на месец можем и останалите да имаме достъп, защото сега ако се разболееш и си на работа човек трудно може да отдели половин ден да виси пред личния лекар за преглед. Е освен ако не си пред преритване де. Така ще се даде достъп и на работещите и плащащи масрафа.
1
 
4
 
8
abdul до: mihi_bg
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Хаха, да. За 80 лв. на месец трябва всички да се разболеем.
1
 
3
 
7
mihi_bg до: s3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Сумата от 12 лв я тиражираха в медиите и за мен е примерна - може и да е повече ...

0
 
9
 
6
mihi_bg до: s3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Не мога да се съглася с теб! Ако всички ще получаваме еднаква сума за лечение от държавната каса, то следва и всички да внасяме една и съща абсолютна сума там. Допълнителното лечение да е според вноските при застрахователите. В противен случай аз и всички работещи пак ще плащаме за един електорат.......... Ако ще има реформа, моля да е истинска!, аа не да се чудят как да вземат повече пари!
6
 
4
 
5
s3 до: mihi_bg
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Предложението ти няма логика, с 12лв. нищо не можеш да платиш. Затова е редно 8% да се дават в общия кюп, което при средна заплата от около 1000лв. си е 80лв. на месец. А останалите 12лв. да са за личното лечение при нужда да се лекуваш с тях, защото 80-те лева са на общо основание.
5
 
10
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Пълни глупости ни пробутват пак.
Плащаме процент от дохода, а получаваме еднакъв лимит, определен от държавата.
Внасяме по 12 лв, а там лимит за ползваните услуги и лечение- няма!
Трябва да е обратното: към държавната каса една фиксирана за всички сума, без значение от дохода. Към застрахователите - % от дохода, но по- нисък
9
 
9
 
3
s3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Най-добре е вторият вариант, но с някои необходими корекции. Солидарен първи стълб, който да покрива основното лечение, бързата помощ и лечението на неосигурените лица. И втори стълб, където всеки да плаща допълнително колкото трябва за да му се осигури базовото лечение за него си.
8
 
11
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Поредните онанизми в здравната сфера - дело на мошенници, които съсипаха иначе доброто (но недофинансирано) здравеопазване в страната, съществувало до преди малко повече от две десетилетия. Те ще задълбочат отклоняването на парични потоци към частни "джобове", а за масовия българин нещата ще се влошат. Единствения рационален модел за страна като България е - премахване на задължителното здравно осигуряване и 8% вноска отива в държавния пенсионен фонд (където нещата не са розови), а държавата поема задълженията си към здравето на гражданите на минимално равнище (населението не плаща нищо) с около 80-85 държавни болници, финансирани както преди двайсетина години, а всички частни структури остават на кешови плащания и плащания от частни доброволни здравни фондове. НЗОК се приватизира, за да се вземе поне някой лев от тази безсмислена структура с около 5000 "чантаджии" . Тогава от над 250 частни болници ще останат само 20-30 - такива в които нивото е наистина високо, но както за всичко качествено, ще трябва да се заплати. Аз лично бих се осигурявал в частен фонд.