IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата за първи посланик на ЕС в Лондон вече е в ход

Европейската комисия отрича, че генералният й секретар Мартин Зелмайер е сред кандидатите за поста

17:26 | 26.09.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз ще открие новото си посолство в Лондон през март догодина, независимо дали Великобритания излезе от блока със или без сделка. Според двама дипломати от ЕС надпреварата за посланическия пост вече тече, съобщава онлайн изданието Politico.

Перспективите, които открива тази толкова желана позиция отвъд Ламанша, вече привлякоха вниманието на тежката артилерия в Брюксел, разкриват дипломатите, пожелали да останат анонимни. Двете обсъждани кандидатури са на генералния секретар на ЕК Мартин Зелмайер и на Хелга Шмид, която заема ръководна позиция в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Дипломатическата мисия в британската столица ще започне работа, когато Великобритания напусне ЕС на 29 март, потвърди официален представител на съюза. Посолството ще има далеч по-важна роля след Brexit, отколкото настоящото представителство на Комисията в Лондон, защото след напускането си Великобритания моментално ще стане третият най-голям търговски партньор на ЕС след САЩ и Китай.

„(Зелмайер) иска поста...и е много вероятно да замине“, разкрива един от дипломатите и допълва, че ако следващият председател на Комисията е германец, той вероятно ще бъде махнат от настоящия си пост. „Той ще бъде на много видима и влиятелна позиция като официалният представител, натоварен със задействането на Brexit”, допълва дипломатът, като посочва, че постът ще бъде „дори по-видим, отколкото на посланика на ЕС във Вашингтон“.

Информацията, че Зелмайер вече проявява интерес към позицията ще предизвика недоволство в Лондон. Смята се, че близкият съветник на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер защитава твърда линия в преговорите с Лондон и в по-ранен етап от процеса за Brexit беше обвинен за изтичане в германските медии на поверителен разговор между Юнкер и премиера Тереза Мей.

В отговор на въпрос на Politico дали Зелмайер и Шмид са в надпреварата за позицията говорителка на Комисията заяви: „Това е невярно и измислено“. „Това просто е напълно невярно“, потвърди и говорител на ЕСВД.

Говорител на ЕС обаче потвърди, че новото посолство ще бъде открито през март независимо дали планираният преходен период след Brexit се осъществи или се стигне до провал на преговорите и завършването им без сделка.

„Считано от датата на напускането на ЕС Обединеното кралство ще се превърне в трета страна и следователно ЕС трябва да бъде представен от 30 март 2019 г. нататък от делегация на съюза във Великобритания“, заяви той.

„Назначаването на ръководител на делегацията ще следва обичайната процедура за подбор на служители“, допълни говорителят, като уточни, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини ще действа като „назначаващ орган“.

В момента Комисията има представителство в Лондон. Сградата, която се намира в съседство с Уестминстърския дворец на площад Смит, преди време беше използвана като централен офис на Консервативната партия, но беше придобита от ЕС през август 2010 г. Все още не е ясно дали новата делегация във Великобритания ще продължи да се помещава там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Така се поддържа европейски "елит".С усвояване на средства.И така кучето ще е предано на ръката която го храни!Чия е ръката - тест за интелигентност.От кого се вземат парите - пак!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Абсолютен фарс, ес, който не е държава има посланици. Само държавите имат дипломация и държавнически символи, а икономическите блокове нямат такива и не е редно да имат такива. Няма посланик на NAFTA в Лондон и не е редно ес да има такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още