IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отказал среща с Трюдо, за която Канада не е молила

Двете страни продължават споровете по отношение на НАФТА

09:58 | 27.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп и Трюдо <em>(на преден план, б. ред.)</em> отново се разминаха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп и Трюдо (на преден план, б. ред.) отново се разминаха. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е отказал среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, като оправдава решението си с търговския спор между двете страни. Куриозното в това е, че говорителката на Трюдо заяви, че канадската страна не е искала въобще среща с Тръмп, предава DPA.

Тръмп заяви в сряда по време на обширна пресконференция в Ню Йорк, че е отхвърлил покана за разговор на четирима очи с Трюдо в кулоарите на Общото събрание на ООН. Той не харесвал как канадската страна провежда преговорите за наследник на Северноамериканското споразумение за свободна търговия НАФТА. И двете страни имат време до края на месеца, за да се споразумеят.

САЩ и Мексико вече договориха ново споразумение, което според Тръмп може да бъде и двустранно. В Конгреса на САЩ, който трябва да вземе решение по текста, обаче царят разнопосочни мнения.

Споразумението НАФТА бе сключено през 1994 г. между трите държави и управлява една от най-големите зони за свободна търговия в света. То засяга близо 500 милиона души и обхваща район с икономическа продукция от малко под 23 трилиона долара. 

Американската търговия с двете съседни държави се увеличи почти четирикратно от 1994 г. до 1,3 трилиона долара. Тръмп обаче постави споразумението под въпрос и наложи предоговаряне, което обаче многократно бе блокирано.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
Само Тръмп може да си позволи да не отиде на несъществуваща среща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още