IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добромир Симидчиев: И сега за кражба на вода има санкции

Новата наредба на МРРБ засилва контрола, смята бившият зам.- министър

10:47 | 27.09.18 г. 1
Добромир Симидчиев: И сега за кражба на вода има санкции

Кражбата на вода и сега е криминализирано действие, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Добромир Симидчиев, бивш зам.- министър на регионалното развитие и изпълнителен директор на „Хидролиа“.

Коментарът е по повод предложената от регионалното министерство нова наредба, която предвижда промени при
отчитането на ВиК услугите и завишени глоби за кражби на вода. 

Симидчиев припомни, че при кражба на вода за една година назад се начислява определено количество, а незаконното отклонение се прекъсва. Дори при най-малък диаметър на тръбите глобата достига няколко хиляди лева.

"Тези разпоредби съществуват и в момента, тук става въпрос за засилване на контрола върху изпълнението им. Когато някакъв проблем се идентифицира, законодателят увеличава санкциите“, каза Добромир Симидчиев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

При електричеството, както и при водата, статистиката показва, че кражбите са разпределени сред всички социални слоеве и не може да се каже, че са концентрирани само в една малцинствена група, обясни Симидчиев.

Проблемите по думите му са много, те не са свързани само с кражби, а понякога и с точното отчитане на водата. Именно това иска да реши тази наредба, каза още той.

Наредбата, предложена за обществено обсъждане, стимулира според него хората да имат индивидуални водомери с дистанционно отчитане. Закупуването им не е проблем, посочи Симидчиев.

"Наредбата наказва хората, които не са осигурили достъп, и стимулира хората, които са изрядни".

Да се сменят веднъж на 10 години водомерите предвижда още наредбата.

Тъй като разходът за вода не е от най-високите, неглижирането на темата е довело до факта 10% от населението да нямат индивидуални водомери. Те са предимно в големите и в по-старите жилищни блокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Защо водомера е моя собственост и е мое задължение да го сменям и закупувам? Предполагам, защото имам избор на доставчик на "услугата". Така, както електромерите са собственост на електроразпределителното дружество, така би трябвало и да е и за водомерите, къде е разликата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още