IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ увеличи финансирането за Аржентина с над 7 млрд. долара

Инфлацията в страната рязко се ускори и се очаква да достигне над 40% към края на 2018 г.

11:06 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) увеличи кредитната линия за Аржентина от 50 млрд. долара на 57,1 млрд. долара в опит да подпомогне икономическата стабилизация на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Аржентина разработи подсилен икономически план, насочен към укрепване на доверието, каза управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, цитирана от ДПА, на пресконференция в Ню Йорк. 

В основата на новия план е фискална политика, целяща да засили фискалните позиции на страната и да създаде устойчив, адекватно финансиран бюджет, силна парична политика, концентрирана върху намаляване на инфлацията, както и политика на плаващ валутен курс без интервенции, допълни тя.

Централен елемент от плана на аржентинското правителство е постигане на бюджетен баланс до 2019 г. или с една година по-рано от предвиденото първоначално, а Буенос Айрес да се насочи към първичен бюджетен излишък от 1 процент през 2020 година. По думите на Лагард тези стъпки ще намалят финансовите нужди на правителството и ще понижат държавния дълг.

Според аржентинския министър на финансите Николас Духовне увеличеното финансиране ще допринесе за разсейване на опасенията, които финансовите пазари може да имат в стабилността на аржентинската икономика.

Мярката ще позволи по-бързо вливане на средствата от МВФ в аржентинската икономика, която пострада от бързото поевтиняване на песото.

Аржентинският президент Маурисио Макри поиска помощ от МВФ на 8 май на фона на рязката девалвация на националната валута. През юни изпълнителният съвет на Фонда одобри споразумението за предоставяне на кредитна линия от 50 млрд. долара за три години, включително незабавно отпускане на 15 млрд. долара.

Централният банкер на страната Луис Капуто подаде оставка по-рано тази седмица, позовавайки се на лични причини, въпреки текущите преговори с МВФ. Той не успя да стабилизира песото, което загуби над 50 процента от стойността си тази година, тласкайки аржентинската икономика в рецесия. Инфлацията същевременно рязко се ускори и се очаква да достигне над 40 процента към края на 2018 г.

Преди броени дни страната бе частично парализирана от обща стачка срещу икономическата политика на Макри и преговорите с МВФ.

Лагард посочи днес, че защитата на най-уязвимите хора от обществото е водещ приоритет в икономическите планове на Аржентина, а разходите за социално подпомагане трябва да останат над определени равнища.

Според синдикатите обаче условията, поставени от МВФ (например насърчаване на мерки за икономии), са болезнени за обикновените хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още