IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Търговският конфликт забавя растежа в световен мащаб

Според централната банка по-нататъшно увеличение на митата ще повиши несигурността

13:47 | 27.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се глобалният растеж да се забави в близко бъдеще, а рискът от разширяване на търговския конфликт между големите икономики може да натежи на перспективите на развитие, посочват от Европейката централна банка в периодичния си икономически бюлетин, цитиран от Ройтерс.

„В краткосрочен план се очаква глобалният икономически темп да се забави“, коментират от ЕЦБ в бюлетина си. Мнението съответства на изявлението на банката по време на последната ѝ среща по паричната политика, която се проведе на 13 септември.

„По-нататъшно увеличение на митата и несигурността относно бъдещите около търговските отношения вероятно ще се отрази на глобалния икономически импулс“, се посочва още в доклада.

Междувременно по-рано през седмицата от симулация на ЕЦБ стана ясно, че САЩ ще бъдат големият губещ от търговска война с другите държави. Изследването на ЕЦБ разглежда резултатите от наложените 10-процентни американски мита върху вносни продукти и съответната реципрочна мярка от страна на засегнатите държави.  От централната банка прогнозират, че икономическият растеж на САЩ ще бъде намален с повече от 2 процентни пункта заради ответните реакции на другите държави.

На фона на доброто развитие на икономиката в еврозоната Европейксата централна банка потвърди по време на последната си среща плановете си да намали наполовина покупките на облигации от октомври преди да ги прекрати в края на годината.

От регулатора възнамеряват да запазят лихвените проценти на рекордни ниски нива и през следващото лято, като увеличение може да се очаква през четвъртото тримесечие на 2019 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още