IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон се подготвя за нова безкрайна война, но този път в Сирия

Така вече не става дума за война срещу ислямска държава, а за непряка война срещу Иран

20:11 | 27.09.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След Афганистан, където американската армия е от 17 години, Съединените щати се подготвят за нова безкрайна война, този път в Сирия: правителството на Тръмп обяви тази седмица, че САЩ ще останат на сирийска територия, докато Иран не си тръгне оттам, пише в свой анализ Франс прес, цитиран от БТА.

"Няма да си тръгнем, докато иранските сили продължават да са извън границите на Иран, като това включва съюзниците на Иран и въоръжените милиции", заяви в понеделник пред журналисти съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън. 

Това не е първият път, когато американски служител намеква за дълготрайно американско присъствие на сирийска земя, където Вашингтон разположи около 2000 войници в рамките на международната борба срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). През януари Пентагонът съобщи, че САЩ ще запазят военното си присъствие в Сирия, "колкото време е необходимо", за да предотвратят евентуално завръщане на ИД.

През юни министърът на отбраната Джим Матис предупреди съюзниците на САЩ, че напускането на Сирия преди края на сраженията срещу ИД би било "стратегическа грешка".

Това обаче е първият път, когато изтеглянето на американските сили е обвързано пряко с присъствието на ирански и проирански войници в Сирия. Това променя най-вече характера на интервенцията в Сирия, която бе правно обоснована от борбата срещу джихадистите след няколкото кървави атентати в Европа: вече не става дума за война срещу ИД, а за непряка война срещу Иран.

Запитан за думите на Болтън, Матис увери, че американската политика в Сирия не се е променила. "Ние сме в Сирия, за да победим "Ислямска държава", заяви за пореден път Матис и добави, че ситуацията там е сложна. "Има стотици тънкости и нюанси. Аз най-добре мога да потвърдя това".

"Вечна война"

Перспективата за подобна безкрайна война тревожи Франция. "Отговорност на Башар ал Асад, а също и на тези, които го подкрепят, е да намерят политическо решение. В противен случай има риск войната в Сирия да няма край", каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

"В настоящия момент армиите на пет държави се намират в Сирия и неотдавнашните инциденти показват, че има реален риск от регионална война", отбеляза още Льо Дриан.

Това стратегическо развитие е опасно не само с риска от разногласия в предвожданата от САЩ антиджихадистка коалиция, която извършва съвместни операции в Северна Сирия със Сирийските демократични сили (обединение на кюрдски и арабски бойци), твърди Андрю Парасилити от мозъчния тръст "Ранд корпорейшън".

"И като кандидат, и като президент Тръмп заяви, че войната в Ирак е била грешка и че иска да изтегли американските войници от Сирия", припомня експертът по въпросите на националната сигурност.

"Сега обаче американската политика е да се стои в Сирия, докато Иран е там, а няма признаци, че Иран бърза да се изтегли. По тази причина има риск от ескалация и инциденти с руската армия, както видяхме, че се случи миналата седмица с Израел", посочва Парасилити.

На 17 септември сирийската армия свали летящ близо до бреговете на Сирия самолет на руските си съюзници с 15 души на борда. Москва първоначално хвърли вината върху Израел, преди да заговори за "трагични инцидентни обстоятелства". Сирийската противовъздушна отбрана откри огън, за да неутрализира израелски ракети, изстреляни по посока на склад с боеприпаси в провинция Латакия, бастион на президента Башар ал Асад в Северозападна Сирия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"Защо да оставят иранците във въжделенията им да всяват хаос и терор само защото вярват че така ще ускорят идването на техния 12-ти мехди? "Мехди не мехди, за янките това е Антихриста. По-коректно казано за "кретено-масоните". И Антихриста си иска перманентния хаос за да дойде.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
По хаоса и терора американците водят с няколко обиколки на целия свят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 20
bgMan
преди 5 години
Много правилно.Защо да оставят иранците във въжделенията им да всяват хаос и терор само защото вярват че така ще ускорят идването на техния 12-ти мехди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Те и у Виетнам се готвеха за безкрайна война ... срещу Иран обаче ше получат пиздец !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
power grid
преди 5 години
А ше си тръгнат и сценариите са два.Единия и по малко вероятен е руснаците да ги опуат а другия по вероятния е да фалират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още